Čeští byznysmeni do Soči nejedou. Nevyplatí se to

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
5. 2. 2014 16:40
Příliš vidět nebude ani management většiny partnerů českého olympijského týmu.
Foto: Reuters

Praha - Na nejdražší olympiádu v historii se nejvýznamnější čeští byznysmeni většinou nechystají. Na tribunách v ruském Soči a okolí dokonce nebude příliš vidět ani vrcholový management hlavních českých partnerů olympijského týmu - sportovce podpoří spíše z olympijského parku na pražské Letné.

Takzvanou podnikatelskou misi nakonec nechystají ani Svaz průmyslu a dopravy, Hospodářská komora či ministerstvo průmyslu a obchodu.

Vyplynulo to z ankety online deníku Aktuálně.cz.

Obavy sílí

"Do poslední chvíle byla nejistá podpora vlády celému projektu Česká stopa 2014. Negativních ohlasů se dočkaly i samotné hry - kritika přístupu Ruska k široké škále otázek lidských práv i samotná nepřipravenost pořadatelů s blížícím se termínem zahájení her sílila," vyjmenovává možné důvody nezájmu českých podnikatelů o účast na olympiádě šéfredaktor týdeníku Marketing & Média Václav Sochor.

Na atraktivitě cesty do Soči podle něj nepřidaly ani nedávné zásahy protikorupční policie v České exportní bance, státní exportní pojišťovně EGAPu či v některých soukromých společnostech, které se týkaly právě podnikatelských aktivit v Rusku.

"A mnozí podnikatelé si určitě kladou i základní, prostou otázku po účelnosti takové cesty: S kým se v Soči opravdu budou moci setkat? Jak jim jejich přítomnost v dějišti her konkrétně otevře dveře k dalšímu byznysu s Ruskem? V takové situaci si prakticky všichni oslovení řekli, že cesta do Soči jejich podniku žádnou marketingovou výhodu nepřinese," dodává Sochor.

Důležitým důvodem, proč se tentokrát podnikatelské špičky v dějišti olympiády neukáží, může být i obava o bezpečnost v souvislosti s hrozbou teroristických útoků.

Kellner možná, ostatní ne

Jestli se na olympiádě ukáže nejbohatší Čech, majitel skupiny PPF Petr Kellner, není jasné. "Informace o jeho programu nesdělujeme," říká mluvčí skupiny Radek Stavěl.

Kellner má přitom v Rusku rozsáhlé aktivity, nejnověji obsadil také 22. místo v žebříčku tamního Forbesu mezi „králi ruských nemovitostí."

Jisté je, že do Soči se nechystá další z miliardářů, majitel realitní skupiny CPI Radovan Vítek. "Sférou našeho zájmu není sport, ale reality. A nakolik je ruské město Soči zajímavé z hlediska nemovitostních akvizic, to si netroufám spekulovat," odpověděl mluvčí skupiny Jan Burian. 

O osobní prezentaci v Rusku nestojí ani Marek Dospiva, spoluvlastník investiční skupiny Penta. Potvrdil to jeho mluvčí Martin Danko. Dospiva ostatně již dříve označil Rusko za podnikatelsky rizikové. Své aktivity na tamním trhu skupina ukončila v roce 2009 a nyní se orientuje spíše na střední Evropu.

Pracovní vytíženost jako důvod své neúčasti na olympijských hrách uvedl podnikatel Daniel Křetínský. Spolumajitel holdingu EPH, pražské Sparty a v blízké budoucnosti i vydavatelství Ringier ale bude podle mluvčího Daniela Častvaje výsledky sportovců rozhodně sledovat.

Podle informací deníku Aktuálně.cz nejede do Soči ani Karel Komárek, vlastník skupiny KKCG. Mluvčí skupiny Dan Plovajko však jeho nadcházející program nechtěl komentovat.

Do dějiště olympiády se nechystají ani miliardář a čerstvý ministr financí Andrej Babiš, stejně jako další miliardář a vlastník vydavatelství Economia Zdeněk Bakala.

Sponzoring z Letné

Na místě nebude vidět ani většinu nejvyšších manažerů hlavních sponzorů českého olympijského týmu. Výjimkou jsou Škoda Auto a Plzeňský Prazdroj.

"Na zahájení poletí člen představenstva Škody Auto zodpovědný za výrobu Michael Oeljeklaus," potvrdil mluvčí automobilky Tomáš Kubík.

Právě Oeljeklaus spolu s regionálním ředitelem Škody Auto pro Rusko Miroslavem Kroupou běžel 8. ledna s olympijskou pochodní v ruském Nižním Novgorodu.

Účast potvrdili i někteří zástupci nejvyššího vedení Plzeňského Prazdroje.

Ostatní partnerské firmy se hodlají zapojit do olympijského dění z domova. Svého zástupce nepošlou přímo do Soči například ČEZ, Česká spořitelna, T-Mobile nebo Česká pošta.

Mise zkrachovala

Přestože měla olympiáda původně posloužit také jako příležitost k navázání nové obchodní spolupráce, žádná z tuzemských institucí nakonec nezorganizovala podnikatelskou misi.

"Původně jsme plánovali, že by se pod naší hlavičkou uspořádala v rámci olympiády podnikatelská mise. Z toho nakonec ale sešlo," říká mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn.

Tým byznysmenů nevyjede ani s Hospodářskou komorou nebo ministerstvem průmyslu a obchodu. Podnikatelé nebudou - s výjimkou šéfa Lukoilu Martina Nejedlého, který do Soči jede jako poradce pro energetiku - ani součástí skupiny kolem prezidenta republiky Miloše Zemana.

Pokud se někteří tuzemští podnikatelé rozhodnout jet na olympiádu "na vlastní pěst", mohou podle ministerstva průmyslu a obchodu přímo na místě čekat podporu. "V českém domě v Soči jim budou k dispozici zástupci ministerstva, České exportní banky a EGAPu. Na ně se mohou podnikatelé v Soči obracet s žádostí o pomoc při organizování schůzek," slibuje mluvčí ministerstva Tomáš Loskot.

Vybrané střední firmy o sobě ale v Soči přece jen dají vědět. Podle Hospodářských novin své produkty v Českém domě představí asi dvacet tuzemských společností, které prošly společným sítem ministerstva průmyslu a obchodu, Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory.

Mezi nimi bude například tradiční výrobce obuvi Botas, sklářská a designérská firma Lasvit, výrobce lyží Sporten nebo Koh-i-noor. Nikdo z představitelů těchto firem se ale olympiády nezúčastní osobně. O jejich propagaci se budou starat státem najatí obchodníci.

 

Právě se děje

Další zprávy