Cesta do Prahy není utrpení. Rodina nemá nárok na byt

Tomáš Fránek
13. 9. 2010 21:05
Nejvyšší soud rozhodl, že lidé mohou dostat výpověď z bytu v Praze, pokud mají dům mimo město
Developer: Central Group Projekt: Nové Letňany Počet bytů aktuálně v nabídce: 339 / 219 volných Aktuální dispozice bytů: 1+kk až 4+kk (29 až 128 m2) Nejlevnější volný byt v lokalitě: 1+kk, 30 m2, 1.306.065 Kč Nejdražší volný byt v lokalitě: 4+kk, 119 m2, 6.096.452 Kč Součástí obytného komplexu bude rozsáhlý centrální park s dětským hřištěm. Obchodní centrum Letňany poskytuje dostatek prostoru k nákupům a zábavě.
Developer: Central Group Projekt: Nové Letňany Počet bytů aktuálně v nabídce: 339 / 219 volných Aktuální dispozice bytů: 1+kk až 4+kk (29 až 128 m2) Nejlevnější volný byt v lokalitě: 1+kk, 30 m2, 1.306.065 Kč Nejdražší volný byt v lokalitě: 4+kk, 119 m2, 6.096.452 Kč Součástí obytného komplexu bude rozsáhlý centrální park s dětským hřištěm. Obchodní centrum Letňany poskytuje dostatek prostoru k nákupům a zábavě. | Foto: Central Group

Brno - Složité a zdlouhavé dojíždění za prací do Prahy ještě není důvod, aby člověk mohl kromě svého vlastního domu na venkově užívat i nájemní byt přímo v hlavním městě.

Touto logikou se řídil Nejvyšší soud, když rozhodl vlekoucí se spor majitele bytu a jeho nájemníků - manželů, kterým patří rodinný dům v jedné z obcí nedaleko Kladna.

Manželé - on zaměstnanec Vysoké školy ekonomické a ona pracovnice Finančního úřadu v Praze - užívali od roku 1984 byt v centru Prahy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Ale dostali z něj od majitele domu výpověď s tím, že mají své vlastní bydlení u Kladna.

Pro majitele domu byla výpověď nájemníkům jedinou možností, jak z bytu získat neregulovanou, tedy vyšší činži.

Čtyři roky sporů

Soudy se případem zabývaly čtyři roky.

Majitel pražského domu nejprve s výpovědí nájmu narazil u Městského soudu v Praze. Soudci tehdy dojíždění do Prahy hromadnou dopravou označili pro manžele za velmi složité, trvalo by jim až hodinu a půl.

"Není možné po nájemnících spravedlivě požadovat, aby užívali jenom jeden byt. Místo výkonu práce obou manželů je od jejich druhého bytu příliš vzdálené," uvedli soudci.

Majitel domu se nevzdal a obrátil se na Nejvyšší soud. Tvrdil, že nelze zmíněné dojíždění označovat za něco, co příliš znesnadňuje život.

"Dojíždí se i z okrajových částí Prahy a obvyklá doba cesty převyšuje jednu hodinu," uvedl majitel domu s tím, že jeho nájemníci nedělali žádné kroky k tomu, aby si sami řešili svou bytovou otázku.

Nejvyšší soud rozhodl, že nájemníci výpověď dostat mohli. Podle soudců je jednoznačné, že denní dojíždění je objektivně možné, o čem svědčí jízdní řády hromadné dopravy. Celkovu vzálenost soudci odhadli na 50 kilometrů.

Jenom když se nedá dojet

"Lze připustit, že je méně pohodlné a časově náročnější než dojíždění z jejich současného bydliště umístěného v centru Prahy. Subjektivní zájmy a pocity nájemce ale nejsou v tomto ohledu právně významné," rozhodli soudci.

Ti potvrdili, že lidé mohou užívat současně dva byty především tehdy, jestliže užívají k bydlení současně oba byty, z nichž ani jeden nevyhovuje svou velikostí či kvalitou bytové potřebě nájemce a členů jeho rodiny, nebo tehdy, užívá-li druhý byt v místě svého pracoviště, odkud nemůže denně dojíždět do místa trvalého bydliště.

 

Právě se děje

Další zprávy