Cesta do Chorvatska kvůli dálničním známkám podraží

Red eko
7. 5. 2008 8:35
Cena poskočí skoro o tisícikorunu

Praha - Od července se ve Slovinsku zavádí pro osobní automobily a motocykly povinnost používání dálničních známek.  Minimální cena známky je pro auto 35 eur, tedy asi 900 korun.

"Vzhledem k průměrné ceně dovolené v Chorvatsku se jedná o výrazné zdražení dovolených. Na trase z České republiky do Chorvatska je přitom na trase Šentilj - Maribor - Gruškovje (hraniční přechod s Chorvatskem), pouze 15 kilometrů dálnice," uvádí Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur v tiskové zprávě.

Podle něj, kdo nebude mít dálniční známku, a to i pro rychlostní silnice, může dostat pokutu ve výši minimálně 300 eur, tedy 7500 korun.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Chorvatsko zpřísnilo pravidla pro dětské turisty

Dálniční známky se mají prodávat na čerpacích stanicích nebo v ústředních automotoklubech.
 
Do Chorvatska odjede každoročně na dovolenou téměř 800 tisíc českých občanů. Drtivá většina z nich přitom jezdí automobilem.

"Dálniční nálepky pro osobní automobily a motocykly budou mít půlroční nebo roční platnost s tím, že známky na kratší období prozatím nebudou k dispozici. Zavedení dálničních nálepek za používání dálnic a rychlostních silnic nově přináší i zpoplatnění dálničních obchvatů (například. Lublaň, Celje či Maribor), jejichž používání dosud nebylo zpoplatňováno," uvádí se v tiskové zprávě.

Ceny slovinských dálničních známek
Typ známky Cena (v EUR)
Roční nálepka pro dvoustopá motorová vozidla do 3.500 kg 55
Půlroční nálepka pro dvoustopá motorová vozidla do 3.500 kg 35
Roční nálepka pro jednostopá motorová vozidla 27,50
Půlroční nálepka pro jednostopá motorová vozidla 17,50
Zdroj: AČCKA

Kdo nestrávil alespoň jeden den pod sluncem na oblázcích této pláže, jako by nebyl v Chorvatsku na dovolené.
Kdo nestrávil alespoň jeden den pod sluncem na oblázcích této pláže, jako by nebyl v Chorvatsku na dovolené. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Repotéři Aktuálně.cz natočili sérii šotů z chorvatského prostředí.
Podívejte se a dozvíte se mnoho nového o této zemi
.
 

Právě se děje

Další zprávy