Českým městem pro byznys se letos stala Nová Paka

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
29. 11. 2011 12:47
Cenu město získalo za kvalitní lokalitu a příznivé podnikatelské prostředí
Foto: Deutsche Bank AG

Praha - Nejpříznivějším městem pro podnikání se v letošním roce stala Nová Paka, která získala cenu týdeníku Ekonom "Město pro byznys".

Pozitivně autoři výzkumu hodnotili také úroveň pracovního trhu (jaká na něm existuje konkurence nebo která věková skupina má nejvíce nezaměstnaných) a podnikatelské prostředí. Sem spadá třeba celkový počet firem nebo podíl středních a velkých firem ve městě.

Nová Paka vystřídala Písek

Obecně výzkum hodnotí padesát oblastí, které jsou pro podnikatele nebo firmy důležité. Dále sem spadají například cenové podmínky nebo přístup veřejné správy, jak stojí na stránkách soutěže, součástí je také telefonický průzkum mezi více než 10 tisíci podnikateli.

Nová Paka se již před měsícem stala "městem pro byznys" v Královéhradeckém kraji. Ocenění dostala především kvůli své kvalitní lokalitě - toto kritérium zahrnuje například stabilitu krajiny, kriminalitu nebo počet registrovaných pacientů na jednoho lékaře.

"V našem zastupitelstvu je řada podnikatelů, kteří tlačí samosprávu na odstraňování překážek v podnikání," uvedl novopacký starosta Rudolf Cogan koncem října s tím, že město žádnou firmu nezvýhodňuje.

Na druhém a třetím místě se v letošním ročníku umístily Humpolec a Nové Město nad Metují. V loňském roce byl první Písek.

Do srovnání autoři každoročně zařazují 205 měst s rozšířenou působností, dále pak 22 městských částí Prahy. Veškerá data zpracovávají analytici agentury Databank.

 

Právě se děje

Další zprávy