Českým hotelům přibyli hosté, více bylo hlavně Rusů

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 5. 2012 9:46
V českých hotelech a penzionech přespalo v prvním čtvrtletí 7,7 milionu osob
Foto: Štěpán Vrzala

Praha - Českým hoteliérům se v prvním čtvrtletí tohoto roku dařilo. Alespoň na jednu noc se u nich ubytovalo více hostů než před rokem. Celkem jich bylo 7,7 milionu - přibylo hlavně cizinců. V pátek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Meziročně se počet návštěvníků, kteří v tuzemských ubytovacích zařízeních přespali, zvýšil o 8,7 procenta. Hostů z ciziny bylo o 13 procent více, domácích klientů přibylo 4,6 procenta.

Ještě vyšší nárůst zaznamenal v prvním čtvrtletí počet přenocování v luxusních pětihvězdičkových hotelech, které měly o 18,3 procenta více zákazníků. Stejně tak rostl zájem o hotely nižší kategorie - v jednohvězdičkových se ubytovalo o 21,2 procenta více lidí.

Zájem se zvýšil hlavně o hotely nebo penziony v Libereckém kraji a v Praze. S poklesem se naopak setkal Olomoucký kraj.

Nejvíce cizinců přijelo tradičně z Německa - těch se u nás ubytovalo 271 tisíc, tedy o 8 procent více než za stejné období loňského roku. Druhou nejpočetnější skupinou byli Rusové. Meziročně se počet ruských návštěvníků zvýšil o 37 procent.

Celková kapacita českých hotelů a penzionů byla využita z 34,9 procenta.

Oproti prvním třem měsícům roku 2010 přibylo také osob, které přenocovaly v tuzemských lázních. Na růstu se ale podíleli pouze cizinci, kterých přijelo o 5 procent více. Počet ubytovaných Čechů klesl.

Kteří cizinci se v českých hotelech ubytovávali nejčastěji:


 

Právě se děje

Další zprávy