Českým drahám hrozí trest za levné jízdenky do Ostravy

Tomáš Fránek
1. 2. 2012 13:45
Antimonopolní úřad podezřívá státní firmu z porušení zákona v boji s konkurencí
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Českým drahám hrozí trest za to, jakým způsobem snížily ceny na trati mezi Prahou a Ostravou.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil se státní firmou správní řízení, je podezřelá ze zneužití dominantního postavení.

Podezření z porušení zákona souvisí s konkurenčním bojem poté, co na trase z Prahy do Ostravy začaly loni jezdit vlaky RegioJet Radima Jančury.

České dráhy tři dny po zahájení provozu RegioJetu koncem září nabídly zvýhodněné jízdné na tratích mezi Prahou a Brnem, Zlínem, Ostravou a Hradcem Králové.

Dráhy tak provoz na této trati podle zástupců firmy Radima Jančury financují na úkor jiných tratí, které dotuje stát a kraje dvanácti miliardami korun.

"Přestože byla linka Praha–Ostrava, především díky ztrátovému pendolinu, pro monopolního dopravce dlouhá léta ztrátová, přistoupily České dráhy týden po vstupu RegioJetu na trh ke snížení svých cen o 20-30 % pod ceny nového dopravce a na této úrovni je drží do dnešního dne. Cílem těchto predátorských cen očividně je vyloučit RegioJet jako jediného konkurenta z trhu," uvedla právní zástupkyně RegioJetu Markéta Peňázová.

"Kroky Českých drah vůči RegioJetu jsou čítankovým příkladem zneužívání dominantního postavení, proto vítám zásah ze strany ÚOHS," uvedla právnička.

 

Právě se děje

Další zprávy