Český zaměstnanec je čtyřikrát levnější než švédský

ČTK ČTK
12. 4. 2013 9:53
Nejlevnější pracovní síla je v Bulharsku a Rumunsku
V Česku se navíc růst mezd zastavil.
V Česku se navíc růst mezd zastavil. | Foto: Český statistický úřad

Brusel - Jen necelou polovinu toho, kolik je průměr Evropské unie, stojí zaměstnavatele česká pracovní síla. Z údajů Evropského statistického úřadu (Eurostat) vyplývá, že náklady na pracovní sílu jsou v České republice stejně jako v ostatních postkomunistických zemích podstatně nižší, než je průměr Evropské unie.

Nejdražší pracovní síla je ve Švédsku, v Dánsku a v Belgii.

V ČR činily loni takzvané jednotkové náklady práce v přepočtu 10,6 eura na hodinu, zatímco průměr celé sedmadvacítky byl podle odhadu Eurostatu 23,4 eura. Ve srovnání s Českem byla z postkomunistických zemí pracovní síla dražší jen ve Slovinsku.

Naopak nejlevnější pracovní síla v EU je v Bulharsku (3,7 eura) a v Rumunsku (4,4 eura na hodinu). Ve Švédsku stojí 39 eur, v Dánsku 38,1, v Belgii 37,2, v Lucembursku 34,6 a ve Francii 34,2 eura.

Statistika Eurostatu bere v úvahu podniky s více než deseti zaměstnanci a nezahrnuje zemědělství a státní administrativu. Eurostat upozorňuje, že odhady u zemí mimo eurozónu může ovlivňovat pohyb směnného kurzu. Počítáno v korunách činily v ČR tyto náklady loni 265,4 koruny na hodinu, zatímco v roce 2008 to bylo 228,3 koruny.

V celé Evropské unii vzrostla cena pracovní síly mezi lety 2008 až 2012 o 8,6 procenta. V eurozóně klesly náklady na pracovní sílu v tomto období jen v Řecku - o 11,2 procenta.

V zemích střední a východní Evropy vzrostly tyto náklady vesměs víc. Počítáno podle národní měny, v ČR nárůst činil 16,3 procenta a v Polsku 16,1 procenta. Cena pracovní síly klesla jen v Litvě - o 1,4 procenta. Rovněž v Lotyšsku vzrostla jen mírně (o 1,3 procenta).

Podíl nemzdových nákladů, jako jsou příspěvky zaměstnavatelů na sociální pojištění, na ceně pracovní síly tvořil v EU v průměru 23,7 procenta. V České republice to bylo 27 procent. Tento podíl je největší ve Francii (33,6 procenta) a nejmenší na Maltě (8,2 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy