Český unikát: Elektrické stožáry ustoupí bazilice

Tomáš Fránek
19. 12. 2007 15:12
Stožáry přestanou bránit ve výhledu na poutní místo
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Velehrad - Na východě Moravy se rodí ojedinělý projekt. Energetici v okolí obcí Modrá a slavného poutního místa Velehrad odstraní stožáry vysokého napětí a vedení bude umístěno v zemi.

A stožáry tak přestanou bránit ve výhledu na jednu z nejvýznamnějších církevních památek v zemi, velehradskou baziliku, a také na známý archeoskanzen v Modré.

Dražší, ale lepší

To, že místo stožárů vysokého napětí budou pouze kabely v zemi, deníku Aktuálně.cz potvrdil jak starosta obce Modrá Miroslav Kovařík, který projekt inicioval, tak mluvčí energetické společnosti E.ON Vladimír Vácha.

"Pokud vše půjde dobře, tak na jaře příštího roku by se mohlo začít stavět," řekl starosta Kovařík, podle kterého bude celý projekt stát asi 20 milionů korun.

"Kromě toho, že stožáry už nebudou bránit lidem ve výhledu, ochráníme také ptáky, které vedení zabíjí," dodal Kovařík.

Energetici na projekt přistoupili přesto, že jde o dražší a na údržbu náročnější variantu. "Samozřejmě je pro nás výhodnější především kvůli údržbě mít vedení na stožárech. Rozhodující pro nás ale bylo to, že jde o projekt, který slouží k ochraně kulturních památek," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí společnosti E.ON Vácha.

To, že došlo k dohodě o tom, jaké bude vedení elektrického proudu, je zatím v Česku spíše ojedinělé.

Už skoro sedmnáct let se tak energetici a obce na Zlínsku dohadují, jak a kde postavit na 28 kilometrech krajiny stožáry velmi vysokého napětí.

Sedmnáct let sporů

Obec Pozlovice dokonce kvůli 30 metrů vysokým stožárům vyhlásila stavební uzávěru, která nařizuje, aby sloupy v zalesněných oblastech nepřesahovaly výšku 15 metrů a v otevřené krajině má být vedení umístěno pod zemí.

Stožáry by poškodily krajinu v těsné blízkosti luhačovických lázní a v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty.

Ministerstvo vnitra ale tvrdilo, že obec nemá pravomoc takovou stavební uzávěru vyhlásit. Do sporu vstoupil Ústavní soud a postavil se na stranu obce Pozlovice.

Jak se bude řešit vedení velmi vysokého napětí v této lokalitě, není ale stále jasné. "Žádné konečné rozhodnutí zatím nepadlo, pořád jednáme," řekl deníku Aktuálně.cz Vácha.

Spory o sloupy vysokého napětí se ale objevily také v Lužických horách nebo v Plzni, kde se lidem nelíbilo to, že stožáry protnou zahrádkářskou kolonii.

 

Právě se děje

Další zprávy