Český účet za krizi: Osobních bankrotů je třikrát víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 10. 2009 12:07
Podnikatelé nekrachují tak často, dřív svou činnost dobrovolně ukončí

Brno - Vyhlášených bankrotů letos v porovnání s loňským rokem nemilosrdně přibývá. Vyplývá to z dat společnosti Czech Credit Bureau, která spravuje bankovní i nebankovní úvěrový registr.

Největší skok je vidět na statistikách osobních bankrotů. Za devět měsíců letošního roku jich bylo vyhlášeno 1602, což oproti loňsku znamená téměř trojnásobek.

"Tento nárůst je důsledkem dvou hlavních faktorů. Jde o relativně nový institut, zavedený teprve v roce 2008, s nímž se stále řada lidí teprve seznamuje. Růst však částečně přisuzujeme i současné nepříznivé ekonomické situaci," komentovala vývoj Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení společnosti CCB.

Hospodářská krize velmi tvrdě dopadla i na firmy. Počet vyhlášených bankrotů se v porovnání se třemi čtvrtletími loňského roku zvýšil o 54 procent. Za devět měsíců letos zkrachovalo 969 firem.

Bankroty 2009

Údaje leden-září

Podniky 2009 969
Podniky 2008 628

Podnikatelé 2009 145
Podnikatelé 2008 130

Osobní bankrot 2009 1602
Osobní bankrot 2008 496

Zdroj: CCB

"Vůbec nejvíce firemních bankrotů, celkem 131, bylo letos vyhlášeno v měsíci červenci. V srpnu se však jejich počet snížil na 93. V září došlo k dalšímu růstu, když bylo vyhlášeno 113 bankrotů právnických osob," upřesnila Kameníčková.

Podnikatelé raděj sami skončí

Statistiky také uvádějí, že krachů fyzických osob, tedy podnikatelů, přibylo "pouze" o 11 procent. Podle analytiků to však neznamená, že by se jim v podnikání dařilo víc než firmám.

"Statistika je zkreslena tím, že podnikatelé mají mnohem více možností, jak se s případnými existenčními problémy vypořádat. Mohou například své podnikání jednoduše ukončit. Například jen od ledna do července oznámilo ukončení své činnosti více než 12 tisíc fyzických osob podnikatelů," vysvětlila Kameníčková.

A experti předpovídají, že z českého podnikatelského prostoru budou mizet další společnosti i jednotlivci. "Odhadujeme, že do konce letošního roku vzroste celkový počet bankrotů obchodních společností na 1300, u podnikatelů na 170 bankrotů," odhaduje Pavel Finger, člen představenstva společnosti CCB.

 

Právě se děje

Další zprávy