Český sen: Odešel z práce a začal vyvíjet pro iPhone

Jan Kovalík
26. 2. 2011 8:30
Český vývojář aplikací: Nechci pracovat na zakázku, chci tvořit aplikace pro uživatele

Praha - Jindřich Šaršon kdysi pracoval jako IT specialista za slušné peníze pro jednu českou firmu. Manažerská pozice mu zajišťovala nadprůměrný příjem.

"Byl to stres. Kontrolovat práci lidí, dodržovat termíny a nést odpovědnost za miliony," říká dnes v kavárně Národní technické knihovny spolumajitel softwarové firmy TappyTaps.

Podnikání za sto dolarů

Po třech letech v zaměstnání skončil a za sto dolarů si stáhl vývojové nástroje pro tvorbu aplikací pro chytré telefony iPhone.

Se svou znalostí programování si na nové prostředí rychle zvykl a pustil se do prvního díla. Bylo hotové za tři týdny a po dvou týdnech schvalování v internetovém obchodě AppStore si jej mohl koupit celý svět - za 1,99 dolaru.


Aplikace Éčka sloužila pro identifikaci přídavných látek v potravinách a svět se kvůli ní nezbláznil.

"Stáhli si to dva, tři lidé denně. Potřeboval jsem marketing, tiskové zprávy a podporu cizích jazyků. To jsem dřív nevěděl," říká Šaršon. Podle jeho slov se na českém trhu s aplikacemi zatím nedá vydělat. Z balíku současných tržeb jeho firmy, tvoří čeští zákazníci pouhé procento.

Začal tedy své aplikace propagovat a vydal druhou verzi Éček, ve které zohlednil názory vývojářské komunity a svých zákazníků. Počet stažení začal stabilně stoupat a nenaplnil se scénář produktů, které jsou na trh uvedeny s nákladným marketingem, dosáhnou úvodního úspěchu, ale pak zájem rychle klesá.

Velmi veselé vánoce

V té době už pracoval na další aplikaci, softwarové verzi elektronické chůvičky, pro sledování spících miminek. To už s podporou šesti jazyků a desítkami žádostí o recenzi. V předvánočím čase ji zrecenzoval německý týdeník Stern a německý AppStore vypíchl do kategorie doporučených aplikací - a nervozita ze soukromého podnikání byla rázem pryč.

"Po té recenzi to na dva týdny vyletělo. Byl to důkaz, že to funguje," říká Šaršon. Jeho zisky se během vánoc 2009 vyhouply z pár tisícikorun na cirka 150 tisíc korun měsíčně.

Přišla další aplikace, do firmy se zapojil bratr a vedle iPhonů začala TappyTaps tvořit i pro platformu Android.

Komunita nadšenců

Na vývoj aplikací pro chytré telefony spoléhá v Česku jako na hlavní příjem zatím malá komunita lidí. Prakticky všichni se schází jednou za tři měsíce v Praze, na akci AppParade, kde se svými díly soutěží o nejlepší program.

Na trh s mobilními aplikacemi je dnes nahlíženo jako na zdroj gigantických zisků a všechny statistiky to zatím potvrzují. Geometrickou řadou roste počet aplikací (dnes jich jsou statisíce), počet stažení i zisky z jejich prodeje.

Milionářem přes noc

Chcete na vývoji pro smartphony vydělat? Klíčem je dobrý, ideálně celosvětově použitelný, nápad.

AppStore již vyprodukoval řadu "milionářů ze dne na den". Asi nejznámější je finská firma Rovio, která svou hrou Angry Birds, prodávanou za 99 centů, vydělala desítky milionů dolarů.

Drtivá většina (kolem 95 procent) vývojářů ovšem dostává od společnosti Apple měsíční šek na méně než 500 dolarů.

Z ceny aplikací dostávají jejich autoři 70 procent, zbytek si nechává Apple. Stejný podíl platí i v případě Android Marketu a poměr 70/30 bude využívat i chystaný Amazon AppStore.

 

Právě se děje

Další zprávy