Český průmysl vyrobil loni o téměř 13 procent méně

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 2. 2010 9:50
Na konci roku sice pokles zpomalil, celoroční výsledek je ale dvouciferným propadem.
Propad průmyslové výroby s koncem roku zpomalil. Ale neobrátil se v růst.
Propad průmyslové výroby s koncem roku zpomalil. Ale neobrátil se v růst. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Sečteno, podtrženo. Rok 2009, který se od začátku do konce odehrával ve znamení hospodářské recese, skončil pro český průmysl dvojciferným propadem výroby. A nezachránilo jej ani zpomalení poklesu v prosinci. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem.

Za celý loňský rok se objem výroby českého průmyslu smrštil o 12,7 procenta po očištění od vlivu rozdílného počtu pracovních dní. Největší podíl měla na tomto poklesu výroba strojů a zařízení. Celé toto odvětví vyrobilo dokonce o 27 procent méně než v roce 2008, který nebyl tak silně krizí ovlivněn.

Podobná situace panovala v odvětví výroby kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, kde klesla výroba o téměř 22 procent.

"Na počátku roku se propad výkonnosti průmyslu značně prohloubil. V prvních pěti měsících přesahoval pokles výroby hranici 20 procent. Až v prosinci se průmyslová výroba stabilizovala," komentoval výsledky náměstek ministra pro průmysl Erik Geuss.

Údaje z konce roku však podle něj ukazují na obnovování investiční a spotřebitelské poptávky v zahraničí. V prosinci se totiž zvýšila hodnota nových zakázek pro průmysl, a to o více než 12 procent. Zakázky ze zahraničí se zvýšily o 17 procent.

Odborníci ale upozorňují, že před průmyslovými firmami je ještě dlouhá cesta do hospodářské stability. "Rizika dalšího vývoje spatřuji v načasování ukončování protikrizových programů, které přijaly vlády našich obchodních partnerů," konstatoval ředitel Odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek.

Situace však již vypadá optimističtěji než před pár měsíci. "Přestože pro většinu podniků stále zůstává klíčovou otázka úspor nákladů, očekávám, že se budeme čím dál více setkávat i s projekty zaměřenými na růst a novou expanzi firem," říká Jan Malý, odborník na řízení projektů, PricewaterhouseCoopers ČR.

Lépe vypadají celoroční výsledky českého stavebnictví. Jeho produkce loni poklesla po očištění od vlivu počtu pracovních dní o 0,6 procenta. Největší podíl na tak malém úbytku mělo inženýrské stavitelství, které si za rok připsalo 14 procent na objemu navíc. Vyrovnalo tak pokles objemu stavitelství pozemního o  7 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy