Český e-shop uniká vyšší DPH, začne prodávat z ciziny

Ekonomika Ekonomika
5. 12. 2013 12:20
Internetový obchod Palmknihy.cz zakládá dceřinou společnost v Lucembursku.
Foto: Palmknihy

Praha - Internetový obchod Palmknihy.cz začne prodávat knihy do Česka a Slovenska prostřednictvím nové dceřiné společnosti v Lucembursku. Jeden z největších tuzemských prodejů e-knih tak reaguje na vyšší sazbu daně z přidané hodnoty.

Informuje o tom server Lupa.cz. Připomíná, že zatímco v Česku se platí z e-knih DPH ve výši 21 procent, v Lucembursku jen tři procenta.

Pro nakladatele zůstane podle Lupy i nadále obchodním partnerem firma Palmknihy s.r.o. Ta bude licence předprodávat lucemburské společnosti Palmbooks, která bude figurovat jako dodavatel pro koncové zákazníky.

Nižší sazba DPH má firmě vyrovnat podmínky, které mají zahraniční konkurenti působící na českém trhu, například Apple či Google.

Loni hospodaření firmy Palmknihy s.r.o. skončilo ztrátou 4,7 milionů korun, zejména kvůli masivnějším investicím do reklamy.

Podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů se prodej e‑knih podílel na celkovém obratu českého knižního trhu pouze 0,35 procenty. Pro některá vydavatelství se ale elektronické knihy už staly nezanedbatelným zdrojem příjmů, podotýká Lupa.

 

Právě se děje

Další zprávy