Český Avast míří na Wall Street, miliardáři zbohatnou

Forbes
16. 7. 2012 9:10
Po debutu AVG se podle Forbesu na americkou burzu chystá i druhý český výrobce antivirů
Foto: Nasdaq

Praha - Po únorovém debutu firmy AVG se na americkou burzu chystá i druhý český výrobce antivirových programů - pražský Avast.

Podle informací Forbesu dostali zaměstnanci firmy v pátek zprávu o tom, že vstup na burzu Nasdaq spojený se slavnostním vyzváněním zvonu se chystá už na 26. nebo 27. července.

Dva zakladatelé, rozhodující vlastníci a dnes již miliardáři Eduard Kučera a Pavel Baudiš, příští týden začínají v Londýně závěrečnou roadshow před bankéři a investory, poté bude jejich turné pokračovat do USA.

Kučera v sobotu Forbesu potvrdil všechna čísla, která jsou pro vstup na burzu podstatná. Nové akcie, prodávané v takzvané primární emisi (initial public offering - IPO), budou stát 9 až 11 dolarů a na prodej jich bude minimálně 9,0 až 10,35 milionu kusů.

První česká firma na Wall Street

Kučera rovněž uvedl, že on sám ani Baudiš (ani nikdo jiný ze stávajících minoritních akcionářů) se nebudou - na rozdíl od AVG - zbavovat žádných svých akcií. Jen své podíly naředí ve prospěch nových akcionářů, kteří nákupem nových akcií zvednou základní jmění společnosti o 81 až 113,5 milionu dolarů.

Podstatné je, že Kučera a Baudiš si tím pádem stále podrží kontrolu nad většinou podniku, půjde tedy o první českou firmu na Wall Street (AVG již před vstupem na burzu patřila cizím fondům). Avast je sice registrovaný v Holandsku, ale většinoví majitelé budou dál Češi a v Česku je i naprostá většina jejich zaměstnanců. Kučerovi a Baudišovi zůstane každému 29,6 až 30 % společnosti oproti současným 33,56 %.

Americkému fondu Summit Partners, kterému prodali předloni pětinu společnosti a letos v květnu dalších 5 %, připadne nově 22,2 až 22,6 %. Na Nasdaq bude k mání dohromady 10,6 až 12,04 % firmy, zbylé drobné podíly připadají na klíčové zaměstnance. Nejvíce (3,3 %) na výkonného ředitele Vincenta Stecklera, někdejšího viceprezidenta americké společnosti Symantec.

Miliardáři dále zbohatnou

Shrnutí v číslech:

Nově nabízené akcie: 9,0 až 10,35 milionu kusů v ceně 9 až 11 dolarů

Celkový počet akcií (včetně nových, po vstupu na burzu): 84,6 až 85,95 milionu kusů

Hodnota podniku (při ceně 10 dolarů za akcii): 17,6 až 17,9 mld. Kč

Struktura akcionářů (po prodeji všech nových akcií, které jsou k dispozici): 29,6 % Eduard Kučera // 29,6 % Pavel Baudiš // 22,2 % Summit Partners // 6,56 % klíčoví zaměstnanci (z toho 3,3 % Vincent Steckler) // 12,04 % noví akcionáři

Kučera a Baudiš jsou již dnes miliardáři. Za pětinu podniku, který založili v roce 1988, dostali předloni od Summit Partners dohromady 100 milionů dolarů, za dalších pět procent letos v květnu získali 25 milionů. Na každého tak podle současného kurzu připadá 1,3 miliardy korun.

Ještě větší bohatství ale představují jejich podíly ve firmě: podaří-li se příští týden prodat jednu akcii Avastu za deset dolarů, pak hodnota celé společnosti (tržní kapitalizace) bude kolem 850 milionů dolarů (což je mimochodem více než AVG). A ponechá-li si každý z obou zakladatelů třicet procent firmy, pak to pro každého z nich představuje jmění v hodnotě 5,3 miliardy korun.

Avast o sobě mluví jako o jedničce v oboru s nejrozšířenějším softwarem na světě, a to proto, že základní verzi poskytuje už přes deset let zdarma. Dnes programy Avast běží podle firemních dokumentů na 160 milionech počítačů a mobilů.

Loni firma zvedla tržby z 49 na 82 milionů dolarů (1,7 miliardy korun) a vydělala 26 milionů dolarů (542 milionů korun). Eduard Kučera předloni vyhrál titul Podnikatel roku a mimo jiné sponzoruje vzdělávací program Matematika s chutí.

 

Právě se děje

Další zprávy