Česku lze půjčovat bez rizika, potvrdila agentura

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
18. 7. 2012 12:57
Agentura Moody's ocenila, že vláda nadále pokračuje v úsporných opatřeních
Foto: Ludvík Hradilek

New York - Agentura Moody's potvrdila České republice rating A1 se stabilním výhledem. Své rozhodnutí odůvodnila tím, že vláda navzdory nepříznivé makroekonomické situaci pokračuje ve fiskální konsolidaci a dluhová krize v eurozóně má na zemi jen omezený dopad.

Moody's ocenila, že vláda nadále pokračuje v úsporných opatřeních, která snížila rozpočtový deficit loni na 3,1 procenta hrubého domácího produktu. Upozorňuje však, že další snahy budou náročnější vzhledem k tomu, že ekonomika České republiky od třetího čtvrtletí 2011 klesá.

Moody's v letošním roce očekává pokles českého hrubého domácího produktu o 0,6 procenta a věří, že vládě se podaří snížit v roce 2013 rozpočtový deficit na 2,9 procenta HDP.

Šíření nákazy dluhové krize z eurozóny do České republiky je podle Moody's jen omezené. Bankovní systém v zemi je velmi likvidní a dobře kapitalizovaný.

Ke zlepšení ratingu by Moody's přimělo případné výrazné zlepšení hospodaření vlády za pomoci snížení dluhu a výrazné strukturální reformy, které by posílily konkurenceschopnost a zvýšily růst.

Naopak důvěryhodnost by narušilo zvýšení dluhu a neúspěch při snižování rozpočtového schodku. Za negativní považuje agentura i případné zrušení důchodové reformy.

Rating A1 je pátý nejvyšší v 21stupňové škále agentury Moody's. Investorům ve zkratce říká, že český stát je připraven spolehlivě splácet své dluhy, a nemusí se tak bát mu půjčovat.

 

Právě se děje

Další zprávy