Českou ekonomiku čeká největší propad v historii

Ekonomika Ekonomika
22. 7. 2009 14:01
Pro rok 2010 už očekává ministerstvo financí mírný růst
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká ekonomika se podle nejnovějšího odhadu ministerstva financí letos propadne o 4,3 procenta, tedy nejvíce v historii Česka. Dubnová prognóza přitom předpovídala propad o 2,3 procenta.

Informovalo o tom ve středu ministerstvo s tím, že příští rok má české hospodářství růst o 0,3 procenta.

"V důsledku krize na finančních trzích se mnohé světové ekonomiky nacházejí v recesi. V České republice, díky značné orientaci na vývoz, a tím pádem i vysoké citlivosti na vývoj v zahraničí, nastala recese ve 4. čtvrtletí 2008," rekapituluje ve zpravě ministerstvo.

Tahounem dynamiky hrubého domácího produktu by podle něj měly zůstat výdaje na konečnou spotřebu. "Ty by měly být podpořeny výraznou dezinflací v letošním roce. Míru inflace pro rok 2009 odhadujeme okolo 1,1 procenta, což reflektuje oslabení nákladových tlaků."

Nezaměstnanost poroste

Stejný nárůst indexu spotřebitelských cen očekává ministerstvo i příští rok. Inflace se tak v roce 2010 vrátí do pásma inflačního cíle České národní banka, bude ale blízko jeho spodnímu okraji.

Tiskový mluvčí ministerstva Ondřej Jakob dále připomněl, že důsledky recese se projevují výrazně na trhu práce. "I přes očekávané preference odborů (upřednostnění zachování pracovních míst před nárůstem mezd) by mělo docházet ke zvyšování míry nezaměstnanosti ze 4,4 procenta v roce 2008 na 6,8 procenta v roce 2009 a až na 8,5 procenta o rok později," uvedl Jakob.

Zároveň bude docházet ke snižování zaměstnanosti. Oproti roku 2008 poroste letos a příštím roce objem mezd a platů výrazně pomaleji, a to o procento.

Pokud jde o deficit vládní sektoru, ten loni dosáhl podle předběžných údajů úrovně 1,5 procenta HDP. Letos ministerstvo očekává prohloubení deficitu až na 5,5 procenta HDP, a to především kvůli působení automatických stabilizátorů a přijímání protikrizových opatření.

 

Právě se děje

Další zprávy