Českokrumlovský pivovar Eggenberg bojuje o přežití

Ekonomika Ekonomika
25. 9. 2013 8:48
Pivovar Eggenberg, který je pět let v konkurzu, musí podle rozhodnutí soudu ukončit činnost.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimedia.cz

Český Krumlov - Českokrumlovský Pivovar Eggenberg, který je pět let v konkurzu, má podle soudního verdiktu k 30. září ukončit činnost. Konkurzní správce má ale ještě šanci práci pro 28 lidí a výrobu piva se značkou Eggenberg zachránit. Technologii a celý proces vaření si chce pronajmout pardubická společnost Centrum Český Krumlov, která letos v létě koupila budovy pivovaru i okolní nemovitosti. Píší o tom středeční Lidové noviny.

"Instalovaná technologie není nejmodernější, ale naším záměrem je zachovat značku a na ekonomické úrovni i výrobu," uvedl předseda představenstva Centrum Český Krumlov Ludvík Novák. To má být garantem vaření piva ve firmě, kterou přes společnost Demit vlastní podnikatelé František Jirásek, Zdeněk Hamáček a člen představenstva Leoš Kvapil. Ten je současně většinovým vlastníkem úspěšného Pardubického pivovaru Pernštejn.

Eggenberg je dlouhodobě ve ztrátě, roční produkce klesla za dobu konkurzu o 10.000 hektolitrů na letos předpokládaných 15.000 hektolitrů. Velkým problémem je i skutečnost, že majetkem zkrachovalé společnosti Pivovar Eggenberg je jen vnitřní zařízení, v jehož části dnes vaří pivo česko-finská firma Beltton, která je současně i největším věřitelem Pivovaru Eggenberg. Vymáhá víc jak polovinu z celkem přihlášených 140 milionů dluhů od 44 věřitelů.

 

Právě se děje

Další zprávy