Česko ztrácí konkurenceschopnost, Kocourek chystá plán

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 1. 2011 12:29
Česká republika ztratila pět míst v mezinárodním žebříčku
Ministr Martin Kocourek (vpravo)
Ministr Martin Kocourek (vpravo) | Foto: Jan Langer

Praha - Česko má skvělé odborníky, ale nepříliš kvalitní úřady a a regulaci podnikatelského prostředí horší než Bulharsko nebo Itálie.

Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Představil výsledky žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra (WEF) za loňský rok a analýzu ministerstva, která mapuje důvody propadu.

Česko se v něm propadlo o pět míst až na šestatřicátou příčku. Co se týká kvality institucí, skončilo na 72. místě na světě. Výkon českých státních úřadů dosahuje pouze 63 procent výkonu vítěze této kategorie, kterým se stal Singapur.

O něco lepší je situace okolo české infrastruktury, která je 39. nejkvalitnější, ale i tak dosahuje pouze 71 procent hodnoty vítězného Hong Kongu. Na druhém místě skončilo Německo.

Velmi dobrou úroveň si drží odborná kvalifikace Čechů, která je čtyřiadvacátá na světě, tuto kategorii vyhráli Finové.

Podle analýzy ministerstva rozvoj ekonomiky brzdí právě neefektivní státní úřady a špatná infrastruktura. Jeho ministerstvo vypracovalo analýzu, kterou ve středu projedná vláda. Do konce června plánuje navíc připravit strategický projekt, který má konkurenceschopnost Česka podpořit.

Není už dál možné, aby konkurenceschopnost Česka závisela jen na kvalifikované pracovní síle a moderních technologiích. Pozornost by se měla obrátit zejména k inovacím. "Musíme včas rozeznat vznikající globální poptávku a adekvátně a včas umět na nové trendy reagovat. Uspějí ty ekonomiky, které budou mít inovační a internacionalizované firmy a pro jejich vznik a působení vytvoří potřebné podmínky," uvedl ministr Kocourek.

Podle ministerstva bude zapotřebí zejména zjednodušit administrativu okolo podnikání, vybudovat systém podpory prioritních sektorů, snížit teritoriální závislost zejména na Německu a dalších zemích Unie a modernizovat průmysl.

 

Právě se děje

Další zprávy