Česko zaplatí dálnici Vietnamu, dá osm a půl miliardy

Ekonomika Ekonomika
12. 11. 2008 9:56
Česko se chce v zemi prosadit v oblasti výroby aut či energetiky
Foto: Jan Hořínek

Hanoj - Česká republika půjčí Vietnamu 420 milionů dolarů (přibližně 8,4 miliardy korun) na stavbu dálnice z Hanoje do přístavního města Hai Phong. Informovala o tom ve středu agentura Nová Čína.

Příslušné smlouvy byly včera podepsány na vietnamsko-českém podnikatelském fóru v Hanoji. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman tam prohlásil, že české firmy by v zemi chtěly působit v oblasti výroby automobilů, energetiky a ochrany životního prostředí.

Česko již podle dat tamního ministerstva průmyslu investovalo v zemi do 15 projektů. Vietnamská média uvedla, že se na výstavbě komunikace má podílet také česká společnost PSJ.

Ředitel exportní divize PSJ Jaroslav Jirkovský v Hanoji včera podepsal o výstavbě úseku dálnice memorandum s vietnamskou bankou Vietnam Development Bank.

Memorandum vyjadřuje zájem obou stran o podpis smlouvy o dílo, jehož celkový finanční objem se bude pohybovat kolem 400 milionů dolarů, potvrdila ve své zprávě společnost PSJ.

Náměstek šéfa vietnamského úřadu Le Danh Vinh zároveň české zástupce požádal, aby podpořili takzvané zelené karty pro vietnamské podnikatele. To jim má usnadnit vstup na český trh.

Podle místopředsedy Vietnamské obchodní a průmyslové komory Doan Duy Khuonga by země mohla být pro Českou republiku vstupní branou do Sdružení národů jihovýchodní Asie ASEAN. Cesta je ale obousměrná. Vietnamu může spolupráce s Českem usnadnit přístup na trhy EU.

Foto: Jan Hořínek
Fotoreportáž: Vietnam se mění, sekunduje Číně
 

Právě se děje

Další zprávy