Česko se do přímé pomoci Řecku příliš nežene

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 6. 2011 10:00
Podle premiéra Nečase dává vláda přednost tomu, aby Řecku pomohla jen eurozóna
Podle Petra Nečase je v záchranném fondu eurozóny víc peněz než v tom unijním.
Podle Petra Nečase je v záchranném fondu eurozóny víc peněz než v tom unijním. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - České vládě se do přímé pomoci Řecku příliš nechce. Premiér Petr Nečas na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti prohlásil, že Česká republika dává přednost finanční pomoci pro Řecko ze záchranného fondu eurozóny EFSF, což nezahrnuje přímou účast Česka.

"My preferujeme použití prostředků primárně z EFSF, to znamená z nástroje eurozóny. Mimo jiné proto, že je tam k dispozici ještě 90 procent objemů prostředků, které tento mechanismus má," řekl premiér.

Další možností je použití záchranného fondu celé Evropské unie EFSM. V něm je však podle Nečase pouze 15 procent finančních prostředků.

Druhý balík pro Řecko bude obsahovat 120 miliard eur

"Zhruba 85 procent prostředků již bylo čerpáno a my jsme přesvědčeni, že by tady měla být nechána nějaká rezerva, protože tento druhý nástroj EFSM se týká i nečlenských zemí eurozóny. A protože těch je pořád dost i v EU, tak jsme přesvědčeni, že primárně by měly být čerpány prostředky z EFSF," dodal Nečas.

Ministři financí eurozóny se na začátku týdne v Lucemburku shodli, že Řecko bude potřebovat další záchranný padák a že by se do něj měli zapojit na dobrovolné bázi i soukromí investoři.

Objem druhého záchranného balíku, který by měl doplnit současnou slíbenou pomoc 110 miliard eur a o němž se v současné době jedná, by se měl podle neoficiálních odhadů pohybovat kolem 120 miliard eur (zhruba 2,9 bilionu Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy