Česko rychlejší EU, trestá firmy za drahé obrazovky

Tomáš Fránek
25. 11. 2010 12:39
Výrobci obrazovek se dohodli na společných cenách
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Dohoda výrobců obrazovek na společných cenách poškozujících zákazníky přijde firmy v Česku draho.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž odhalil kartel výrobců obrazovek. Pět firem má platit pokuty ve výši 51,787 milionů korun. Dnes to potvrdil šéf úřadu Petr Rafaj, který odmítl odvolání firem.

Na dohodě o cenách obrazovek se podíleli všichni velcí výrobci. A celosvětová dohoda, kterou šetří i Evropská komise, měla vliv i na trhy v Česku.  Firmy totiž musely nakupovat obrazovky za ceny, na kterých se výrobci společně dohodli.

Samsung dohodu udal

Pokutu ale nemusí platit společnost Samsung, ta totiž o dohodě úřad informovala a poskytla mu potřebné informace.

 

Pokutu ale má platit Toshiba nebo Panasonic. Největší pokutu má platit Technicolor, činí 13,858 milionu korun. Toshiba Corporation pak 1,726 milionu korun, Panasonic Corporation 10,373 milionu korun, MT Picture Display 9,43 milionu korun, Chunghwa Picture Tubes 6,4 milionu korun.

Platit pokuty nebudou ani Philips a LG Electronics. Jejich prohřešek je už promlčený.

Tajné schůzky o cenách

Firmy se na tajných schůzkách v Evropě a Asii scházely řadu let. A jednaly především o cenách a vyměňovaly si citlivé obchodní informace.

Jednání o cenách spočívalo podle zjištění antimonopolního úřadu ve stanovování cílových a minimálních cen, cenového rozmezí a cenových pravidel či udržování dohodnutých cen. Dodržování dohodnutých cen účastníci řízení následně kontrolovali.

 

Právě se děje

Další zprávy