Česko roste o šest procent, zpomalení je za dveřmi

Dušan Klimeš
7. 9. 2007 12:25
Úroky ovlivní další růst
Českou ekonomiku hodně popohánějí nákupy domácností.
Českou ekonomiku hodně popohánějí nákupy domácností. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Praha - Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí udržela růst na úrovni šesti procent.

Ještě v prvních třech měsících roku se tuzemské ekonomice dařilo růst o více než šest procent, přesněji o 6,1 procenta.

"Na nárůstu celkové poptávky se stejnou měrou podílely výdaje domácností a tvorba hrubého kapitálu. Přínos zahraničního obchodu byl nepatrný," uvádí Český statistický úřad. 

Úroky ovlivní další růst

Brzdou dalšího růstu české ekonomiky se stanou úrokové sazby. Česká národní banka je za poslední rok zvýšila o více než procento a další zvýšení se dostaví. Radní ČNB totiž bojují proti inflaci a úroky jsou jejich nejúčinnější nástroj.

Proč bojovat proti inflaci zvýšením sazeb? ČTĚTE ZDE

Nevýhodou ovšem je, že vyšší úroky následně zpomalují celou ekonomiku. Podnikatelé platí vyšší úroky z úvěrů na investice a občané omezují své spotřební i hypotéční půjčky.

A právě investice a spotřeba domácností jsou motorem českého HDP. Dalšího poklesu růstu se tak zřejmě Česko dočká již v dalších čtvrtletích.

"Je zřejmé, že ekonomická aktivita v ČR  je i nadále velmi silná, avšak svého vrcholu již dosáhla. Hlavním tahounem hospodářského růstu je  spotřeba domácností," uvádí Filip Štěrba z České bankovní unie.

"Výdaje domácností na konečnou spotřebu vzrostly ve srovnání se stejným obdobím minulého roku reálně o 6,5 procenta," uvádí statistikové.

V běžných cenách to znamená nárůst o více než třicet miliard za tři měsíce.

"Důvody robustního růstu výdajů domácností lze spatřovat v klesající nezaměstnanosti,  vysokém růstu nominálních mezd doprovázeného prozatím stále nízkou inflací a štědré předvolební politice poslanců v roce 2006," vysvětluje Štěrba.

Foto: Ludvík Hradilek

Slabší mezi sousedy

Výrazně lépe na tom bylo ve druhém čtvrtletí Slovensko. Tomu rostlo HDP o 9,4 procenta. Východní sousedé ovšem vychází z nižšího základu, proto je jejich procentický růst velmi strmý.

Ovšem i Polsko dokázalo zvýšit svoji produkci o 6,7 procenta.

Česko tak pomalu zaostává za svými sousedy v růstu HDP. Za minulý rok se hrubý domácí produkt zvýšil o 6,4 procenta. Pro letošní rok ekonomové i mezinárodnodní finanční organizace odhadují růst mezi pěti a šesti procenty.

 

Právě se děje

Další zprávy