Česko předběhlo druhou zemi staré EU. V HDP na osobu

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 12. 2012 13:46
Už nejen Portugalsko. Kvůli tamní krizi jsme předehnali i Řecko
Foto: Thinkstock

Lucemburk - Česko předběhlo druhý stát z původních patnácti členů Evropské unie. A to přesto, že hrubý domácí produkt České republiky dosáhl v minulém roce 80 procent průměru Evropské unie a vůči sedmadvacítce členských zemí se tak udržel na stejné úrovni jako v předloňském roce.

Z původní patnáctky je na tom hůře než Česko už nejen Portugalsko, ale nově i Řecko. Zatímco Portugalsko toho o rok dříve vyprodukovalo ještě stejně jako Česko, Řecku se ještě v roce 2010 dařilo výrazně lépe.

Vyšší HDP vyjádřený ve standardu kupní síly (PPS) mělo v Evropské unii šestnáct zemí. Vyplývá to ze čtvrtečních dat Eurostatu.

Před námi jsou tři noví členové

Z evropských zemí, které nejsou členy EU, se výše než Česko dostaly Norsko, Švýcarsko a Island. Všechny tyto tři ekonomiky také výrazně převyšují celounijní průměr.

Na prvním místě v EU skončilo Lucembursko, které vyprodukovalo 2,5krát více zboží a služeb, než činí průměr EU. Jak ale Eurostat uklidňuje, vysoké číslo je zčásti dané tím, že v zemi vydělává vysoké množství přeshraničních pracovníků.

Co je to PPS

Jde o měřítko, které zohledňuje cenové rozdíly mezi státy. Za každou jednotku si spotřebitel ve všech zemích může dovolit stejné množství zboží a služeb

Ti svojí činností přispívají k vysoké produkci. Vzhledem k tomu, že jsou cizinci, nejsou zahrnuti do přepočtu na PPS, jinak řečeno, HDP se rozděluje mezi menší množství osob, než kolik jej vytvořilo.

Druhé místo v EU patří Nizozemsku a Irsku.

Z nově přijaté dvanáctky států se nad Českou republiku vyšplhaly Slovinsko (81 procent průměru), Malta (85 procent) a Kypr (94 procent). Na chvostu tabulky zůstávají Rumunsko a Bulharsko, jejichž HDP se nerovná ani polovině průměru.

 

Právě se děje

Další zprávy