Česko posoudí účast na projektu balkánského ropovodu

Pavel Matocha, Euro.cz
5. 1. 2010 13:00
Nová cesta pro kaspickou ropu má americké razítko
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje účast České republiky na ropovodu AMBO, který by měl být klíčovým článkem řetězce dodávajícího do Evropy kaspickou ropu.

Podle informací týdeníku EURO dostalo Česko nabídku, aby kapitálově vstoupilo do tohoto projektu.

Transbalkánský ropovod AMBO má vést z bulharského Burgasu na pobřeží Černého moře přes Makedonii na pobřeží Jaderského moře do albánského přístavu Vlorë.

Mluvčí ministra průmyslu Tomáš Bartovský informaci týdeníku EURO potvrdil: "Na MPO se počátkem letošního září obrátil Armen Agasarjan, ředitel společnosti Clean Energy Alliance s nabídkou účasti v realizaci ropovodu AMBO (Albanian-Macedonian-Bulgarian Oil). Ministerstvo na nabídku reagovalo počátkem října s tím, že má zájem získat o projektu více informací, aby případnou spolupráci mohlo zvážit."

Společnost Clean Energy Alliance je podle mluvčího Bartovského dcerou americké společnosti AMBO LLC, která má stejnojmenný ropovod postavit a spravovat.

Ropovod AMBO má být dlouhý 894 kilometrů a předpokládané náklady mají činit 1,8 miliardy dolarů. Po dokončení má být schopen dopravit 750 tisíc barelů ropy denně (to je přibližně 40 milionů tun ročně). Plného provozu má dosáhnout podle předpokladů v roce 2011.

Ropovod AMBO byl navržen již v roce 1993. Mezi lety 1996 a 2000 na něj byly vypracovány studie proveditelnosti americkou vládní agenturou TDA a společností Halliburton. Smlouvu o stavbě tohoto ropovodu podepsaly Albánie, Makedonie a Bulharsko v roce 2007. Dokument, jenž určil stavbu, provoz a údržbu ropovodu, ratifikovaly parlamenty všech tří zemí. Projekt zaštítila a studii proveditelnosti financovala americká vláda za éry prezidenta George Bushe.

 

Právě se děje

Další zprávy