Česko odolává krizi podobně jako Dánsko nebo Německo

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 3. 2010 15:50
Česko si dobře vedlo v exportu, má však podprůměr v produktivitě práce
Česko ani v krizi nepatří v Unii mezi žebráky. Ilustrační foto.
Česko ani v krizi nepatří v Unii mezi žebráky. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na stejnou úroveň s Dánskem, Německem a Rakouskem postavil Českou republiku Evropský reformní barometr. Ten každých šest měsíců sestavuje Konfederace evropského podnikání, která sdružuje čtyřicítku národních zaměstnavatelských svazů z 34 evropských zemí.

Aktuální barometr vyhodnotil Česko jako jednu ze zemí, které nejlépe odolávají dopadům krize. Při sestavování barometru vychází konfederace z takových ukazatelů, jako je stupeň využití práce, produktivity, investic, konkurenceschopnosti, veřejných financí i stav realizací strukturálních reforem u členských zemí.

Nejhorší celkové výsledky měly v barometru Litva, Řecko a Španělsko, které propadly zejména v hodnocení ekonomického výkonu, zaměstnanosti a veřejných financí. Slabší kondici pod tlakem recese ale vykázaly i Irsko, Slovinsko a Velká Británie.

Česko si dobře vedlo především ve výkonnosti exportu. Z devětadvaceti hodnocených zemí skončilo jako čtvrté. Překvapivě nejsou špatné ani výsledky v oblasti veřejných financí - a to navzdory zhoršení jejich stavu v uplynulém roce. Česká republika v hodnocení této oblasti skončila jako desátá z devětadvaceti, tedy v lepším průměru.

"Udržitelnost veřejných financí je společný problém. Situace je v různých zemích odlišná v závislosti na výši veřejného dluhu a strukturálního deficitu, rozdílech v propadech systémů sociální ochrany a potencionálního růstu jednotlivých ekonomik. Udržitelnost je ovšem všeobecným cílem a společnou obavou členských států EU," uvedla Vladimíra Drbalová, ředitelka Sekce mezinárodních organizací a evropských záležitostí, zastupující Svaz průmyslu a dopravy ČR v Bruselu.

Průměrného hodnocení dosáhla Česká republika v oblasti daňové zátěže a hodnocení rozpočtových reforem v souvislosti s demografickým vývojem. Pod průměr pak Česko spadlo, co se týká nákladů práce, kde dosáhlo jen osmnácté pozice, a v produktivitě. Tam se Češi dostali pouze na dvaadvacátou příčku, tedy těsně za Slovensko, ale před Maďarsko a Polsko.

 

Právě se děje

Další zprávy