Česko nechce plynové vydírání, vyroste nový zásobník

Tomáš Fránek
14. 8. 2009 14:50
Zásobníky plynu by do roku 2013 měly pokrýt polovinu spotřeby země
Model zásobníku. Kilometr pod zemí je vyraženo 450 kilometrů tunelů velikosti pražského metra. Po natlakování se dolů člověk nedostane minimální tlak v zásobníku je 40 atmosfér
Model zásobníku. Kilometr pod zemí je vyraženo 450 kilometrů tunelů velikosti pražského metra. Po natlakování se dolů člověk nedostane minimální tlak v zásobníku je 40 atmosfér | Foto: Ludvík Hradilek

Uhřice - Česko dělá další krok k tomu, aby zemi nezaskočilo přerušení dodávek zemního plynu z Ruska.

Výrazně se zvýši kapacita jednoho ze zásobníků plynu v Uhřicích u Kyjova.

Dceřiná společnost Moravských naftových dolů, které zásobník patří, už udělala první krok k tomu, aby se v Uhřicích mohlo skladovat více plynu než dosud - požádala úřady o souhlas se zásahem do životního prostředí v lokalitě.

Kroky k soběstačnosti

"Bez plynu z východní Evropy se Česko neobejde. Musí proto udělat kroky k soběstačnosti na dobu krize," zdůvodnila rozšíření zásobníků firma.

Zatímco nyní je kapacita uhřického zásobníků 180 milionů metrů krychlových metrů plynu, po rozšíření to bude až 260 milionů metrů krychlových.

Výrazně se zvýší i výkon, ze zásobníku se za den bude moci čerpat výrazně více plynu než nyní. Firma chce začít stavět příští rok v listopadu, zásobník má být v provozu o rok později.

Česko chce stavět i další zásobníky.

Celková kapacita všech zásobníků zemního plynu v České republice by se do roku 2013 tak měla zvýšit na 4,3 miliardy kubíků plynu, a pokrývat tak téměř polovinu roční spotřeby země. Česká republika má druhou největší kapacitu podzemních zásobníků vzhledem k domácí spotřebě v rámci zemí EU.

Česko je na tom dobře

Celkově je možno ve 27 zemích EU uskladnit v zásobnících 80 miliard kubíků zemního plynu.

Nejvíce uskladněného plynu je v Německu a Itálii, kde mají zhruba 20, respektive 16 miliard kubíků plynu. Do roku 2025 by mělo dojít k navýšení zásob o dalších 60 miliard kubíků plynu.

Nejvíc zásobníků v zemi má společnost RWE Gas Storage.

Celková spotřeba šesti zásobníků plynu firmy činí aktuálně 2,321 miliardy kubíků plynu. Firma plánuje do výstavby k rozšíření současné kapacity zásobníků investovat až sedm miliard korun.


 

Právě se děje

Další zprávy