Česko může přijít o 24 miliard. Vláda chce krizový plán

ČTK ČTK
10. 2. 2014 15:50
Jen loni ČR nedočerpala 10 miliard korun, v rámci celé EU se nedočerpalo 16 miliard
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

* Zprávu jsme rozšířili o další informace a komentář.

Praha - Česko je v čerpání peněz z evropských fondů za období 2007 až 2013 nejhorší v rámci celé EU, řekla po dnešním jednání vlády ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Jen za loňský rok ČR nedočerpala deset miliard korun, v rámci celé EU se přitom nedočerpalo 16 miliard korun.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) navíc letos hrozí, že Česko z evropských fondů nevyčerpá až 24 miliard korun. Největší problémy mají resorty životního prostředí a školství.

"Česká republika je na tom úplně nejhůře ze všech evropských zemí. Za loňský rok jsme měli bilanci deset miliard korun nedočerpaných z evropských fondů. V rámci celé EU je to 16 miliard, takže my tvoříme větší část této ztráty a to je skutečně velmi neradostné zjištění," uvedla Jourová.

A problémy budou podle ní i v letošním roce. "Největší riziko nedočerpání hrozí Operačnímu programu Životní prostředí, kde odhady mluví až o 13 miliardách korun. Dále jde o Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, což je program ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kde hrozí ztráta 7,5 miliardy korun. Dalším programem je OP Podnikání a inovace, kde jde o 1,5 miliardy korun," řekla.

Přehnaná byrokracie

Podle Jourové může za problémy s čerpáním několik věcí. "Docházelo průběžně ke špatnému finančnímu plánování. Pořád se jevilo, že je hodně času a on ten čas vlastně nebyl. Mělo se tedy rychleji čerpat," uvedla ministryně a dodala, že špatný byl i kontrolní systém. "Ten způsobil některé sankce. Nejspíš ještě budou přicházet, o kterých ještě ani nevíme," doplnila Jourová a odkázala na zprávu Evropské komise o korupci, podle níž je korupce vysledovatelná hlavně na regionální a místní úrovni.

Odborníci se nedočerpání peněz příliš nediví. "Jde o důsledek přehnané byrokracie českých kontrolorů, kteří u nás na dotace dohlíží. Kontroly projektů k veřejným zakázkám často vedou neodborně. Důsledkem jsou časové průtahy, během nichž příjemci dotací musí vysvětlovat, co je a co už není v souladu se zákony. Kontroloři se také často zaměřují pouze na formální chyby, které na zadávací řízení nemají žádný vliv, a za ty pak zcela nesmyslně krátí žadatelům dotace," poznamenala Lucie Žilková, právnička společnosti Otidea, která se veřejnými zakázkami zabývá.

"Česku se nedaří využívat potenciál, který nám dává možnost čerpat evropské peníze k tomu, abychom podpořili a nastartovali hospodářský růst a zaměstnanost. Nejde jenom o to, abychom administrativně vyřešili tyto problémy, ale jde o současnou i budoucí prosperitu země," řekl Sobotka. Cílem vlády podle něj je, aby tato částka byla na konci roku co nejmenší.

Vláda zadala jednotlivým ministerstvům úkol zpracovat krizový plán čerpání evropských fondů. Jourová je jako celek 28. února předloží vládě ke schválení. Každý měsíc pak bude vláda sledovat, jak se tyto plány daří řešit. Půjde přitom o řadu technických a účetních operací a průběžného jednání s Evropskou komisí. Už tuto středu odletí Jourová do Bruselu k jednání s eurokomisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem, kde budou jednat i o některých konkrétních opatřeních k urychlení čerpání evropských peněz.

Česko mohlo v minulém programovacím období získat až 800 miliard korun. Domácí příjemci dotací z evropských fondů však z toho získali k začátku letošního ledna 514,9 miliardy korun. Jde o 63,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici. Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 385,5 miliardy korun, tedy 47,7 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace.

 

Právě se děje

Další zprávy