Česko má potíže s dotacemi z EU, přijde o 19 miliard

Petr Holub
1. 6. 2011 19:05
Pozastaveno bylo pět programů
Ministr financí Miroslav Kalousek očekává, že z Bruselu přiteče penězovodem méně "paliva", než by mohlo
Ministr financí Miroslav Kalousek očekává, že z Bruselu přiteče penězovodem méně "paliva", než by mohlo | Foto: Jan Langer

Praha - Ministerstvo financí předpokládá, že Evropská unie letos pošle méně dotací, než se čekalo. Namísto očekávaných 120 miliard to může být o šestinu méně.

Tato zpráva znehodnocuje dobré výsledky daňových výběrčích, kteří v prvních pěti měsících roku 2011 plní plán. Už stihli vybrat 191 miliard korun, nepočítaje v to 150 miliard na sociálním pojistném.

"Jen zpoždění"

S devatenáctimiliardovým výpadkem eurodotací počítá květnová zpráva ministerstva financí s názvem "Fiskální výhled". Potvrdil ho i zástupce tiskového mluvčího Jakub Haas, který však upozornil, že se propad nemusí projevit na letošním schodku státního rozpočtu plánovaném na 135 miliard.

Příjmy z Bruselu totiž účtuje tzv. Národní fond, který není součástí rozpočtu. I když se tedy miliardy od Evropské unie zdrží, stále není vyloučeno, že na účet Národního fondu doputují později.

"Prostředky z evropských fondů tedy výši deficitu dlouhodobě neovlivňují, pouze existuje časový nesoulad. Tyto nesoulady se však v čase vyrovnávají," zdůraznil Haas.

Potíže mohou pocítit pouze rozpočty jednotlivých ministerstev nebo krajů, které nebudou moci rozjet nové evropské projekty, protože jim Národní fond zaplatí později.

Česko má letos s čerpáním evropských dotací potíže, protože bylo pozastaveno pět operačních programů, jejichž prostřednictvím se má vyčerpat polovina ze 700 miliard přislíbených v období 2007-2013. Haas přímo nevylučuje, že se potíže pěti programů na zpoždění devatenácti miliard podepsaly, tvrdí však, že se částka týká všech čtrnácti programů.

Konzum drží rozpočet

Z pohledu veřejných financí je naopak příznivá zpráva, podle níž se v květnu podařilo vydělat nečekaně vysoké částky na dani z přidané hodnoty a na spotřebních daních. Do března vybrali finanční úředníci o deset procent daní méně, než předepisoval státní rozpočet, v dubnu a květnu ale nastal obrat a u nepřímých daní byl po pěti měsících plán překročen.

Přesto ještě ministerstvo financí nemůže pro letošek vyloučit všechna rizika. Podle prognózy Aktuálně.cz, která se opírá o vývoj rozpočtů v posledních pěti letech, dosáhne rozpočtový schodek koncem roku 142 miliard. To odpovídá plánovanému deficitu 135 miliard. Jenže před dvěma lety předpovídala stejná prognóza schodek 151 miliard a výsledek byl nakonec o 40 miliard horší.

Rozhodne červen

Státní rozpočet totiž dostal v druhé polovině roku 2009 dva zásahy. Topolánkova vláda v krizovém období odpustila podnikům platby sociálního pojištění a rozpočet tak přišel o 15 miliard. Takový výpadek letos nehrozí.

Navíc podniky zasažené krizí zaplatily o třetinu daní méně, než se čekalo. Rozhodujícím termínem je při výběru podnikové daně konec června, protože v šestém měsíci podniky odvádějí státu skoro polovinu všech poplatků. Letos tak může konec června rozhodnout o osudu celého rozpočtu.

V červnu 2009 stát od firem inkasoval 30 miliard, loni to už bylo o 7 miliard víc. Pokud letos dostanou úředníci od firem ještě víc, budou státní finance z nejhoršího venku.

Experti z ministerstva financí u podnikové daně se zlepšením počítají. "Hlavním důvodem je odeznívání vlivu protikrizových opatření, především se ruší zrychlení odpisů. Zároveň se po několika letech přestala snižovat sazba této daně a zastavila se na devatenácti procentech," stojí ve fiskálním výhledu.

Značně nejisté DPH

Odborníci si navíc slibují, že do konce roku ještě vyrostou příjmy z DPH. Proti loňsku se mají zvýšit o šest procent, což rozpočtu vynese deset miliard.

Může tomu pomoci daňová reforma, která od ledna 2012 zvýší dolní sazbu DPH na 14 procent. Firmy i domácnosti se tedy budou snažit, aby stavbu nových domů účtovaly ještě letos s desetiprocentní sazbou. "Nicméně nejistota je v tomto případě značná," připouští ministerstvo financí.

Hlavním důvodem nejistoty při výběru DPH je horší prognóza ekonomického vývoje. Státní rozpočet počítá s tím, že příjmy občanů vyrostou proti loňsku reálně o dvě procenta, dnes ministerstvo financí připouští nulový nárůst. Kromě hrozícího zvýšení daní v lednu 2012 tedy nemají důvod víc utrácet.

 

Právě se děje

Další zprávy