Česko loni vyrobilo přes 600 tisíc aut

mid, čtk
11. 1. 2006 13:04
Praha - Výroba osobních aut v tuzemsku loni poprvé v historii překročila půlmilionovou hranici a dokonce se zřejmě dostala nad úroveň 600 tisíc vozů.
Škoda Octavia
Škoda Octavia | Foto: Aktuálně.cz

Zasloužila se o to zejména Škoda Auto, která vyrobila 494 637 aut. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonín Šípek.

Ještě v roce 2004 byla přitom Škoda prakticky jediným výrobcem osobních aut u nás - vyrobila 442 796 vozů. Loňská čísla však již ovlivnila výroba kolínské automobilky TPCA, která zřejmě splnila své sliby a podle SAP vyrobila 106 tisíc vozů. TPCA je společným závodem Toyoty a Peugeotu s Citroenem a po plném rozběhnutí její výroby by měla produkovat okolo 300 tisíc aut ročně.

V roce 2005 rozjela výrobu aut kolínská TPCA. Výroba aut vzrostla o 32 procent.
V roce 2005 rozjela výrobu aut kolínská TPCA. Výroba aut vzrostla o 32 procent. | Foto: Aktuálně.cz

Podobný rozsah výroby plánuje také společnost Hyundai, která by však měla u nás vyrábět vozy vyšší třídy než TPCA. Příspěvek její výroby k českému domácímu produktu by tak měl po zajetí výroby dosáhnout 1 až 1,5 procenta. Příspěvek TPCA by měl být podle analytiků mírně nižší než jedno procento. O továrně Hyundai v Česku probíhají právě v těchto dnech v Koreji finální jednání zástupců ministerstva průmyslu, CzechInvestu a dotčených krajů. Výstavba továrny by znamenala investici ve výši 35 až 40 miliard korun. Stavět by se mělo začít již letos na jaře a první vozy by z nové továrny měly vyjet koncem roku 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy