Česko je zcela bez ruského plynu

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
7. 1. 2009 10:48
Evropa mrzne: Moskva už přes Ukrajinu nepouští žádný plyn

* Přidali jsme dokument - prohlášení společnosti Transgas

Praha - Po dni, kdy do Česka proudilo jen třicet procent obvyklých dodávek, klesl tlak v potrubí na nulu: plyn z Ruska do České republiky byl v noci zcela zastaven.

Rusko a Ukrajina se z přerušení dodávek obviňují navzájem. Jak napsala agentura Bloomberg, podle ukrajinského Naftogazu ruská strana zastavila ráno přívod plynu. "Mohu potvrdit, že v 7:44 ráno se dodávky plynu kompletně zastavily," prohlásil pro agenturu Bloomberg mluvčí Naftogaz Valentyn Zemljanskij.

Ovšem náměstek šéfa Gazpromu Alexander Medvěděv prohlásil, že Ukrajinci uzavřeli plynovod, a to již čtvrtý v řadě. "Ukrajina vzala plyn ne Rusku, ale zákazníkům, kteří si zboží koupili a zaplatili za něj," nechal se podle agentury Reuters v úterý slyšet ruský premiér Vladimir Putin.

České podniky i domácnosti prý ale nepocítí žádnou změnu. "V průběhu noci Transgas vyjednal zvýšení dodávek plynu severní cestou," napsal v tiskovém prohlášení mluvčí společnosti RWE Transgas Martin Chalupský.

Nové logo skupiny RWE
Nové logo skupiny RWE | Foto: RWE
Dokument:
Přečtěteti si reakci Transgas na zastavení dodávek ruského plynu

Fakta

Jak to začalo

  • Krizi odstartovala pře Ukrajiny a ruského giganta Gazprom, respektive Moskvy. Ta nadiktovala Kyjevu nové - tržní - ceny za odběr plynu a žádá neprodleně urovnat starý dluh. Ten dosahuje výše dvou miliard dolarů. Kyjev zaplatit odmítá.
  • Ukrajina dosud platila asi 180 dolarů za tisíc kubíků, Rusové nově chtějí 450 dolarů, což je ovšem cena, kterou platí ostatní evropské země.
  • Když jednání Gazpromu se zástupci ukrajinské firmy Naftogaz na sklonku roku 2008 zkrachovala, Gazprom od 1. 1. zcela zastavil dodávky plynu na Ukrajinu, následoval efekt domino.

Transgas nepředpokládá, že by zastavení dodávek z Ruska mělo mít dopad na české odběratele. "Aktuální dodávky jsou větší než množství zemního plynu, které jsme dostávali v úterý tranzitní cestou z východu. V současné době se nám daří pokrývat spotřebu v ČR, která se pohybuje kolem 50 milionů metrů krychlových denně," dodal Chalupský.

Německý energetický gigant E.ON nicméně již prohlásil, že drastické krácení dodávek spolu se značnými mrazy by mohlo způsobit nedostatek plynu. Turecko uvažuje nad nabídkou Íránu, že bude plyn odebírat od něj. Dlouhodobějším sporem by mohli být výrazněji zasaženi výrobci skla, hliníku či kovů.

Kvůli dodávkám plynu zasedne dnes vládní krizový štáb.

Ministerstvo průmyslu přitom uklidňuje, že Česko zatím má pro svoji aktuální spotřebu dostatečné množství zemního plynu v podzemních zásobnících, ani Transgas žádná zvláštní opatření zatím nechystá.

Bylo by otázkou několika týdnů, aby nedostatek plynu Česko vážně zasáhl. "V takovém případě by se i u nás vyhlásil stav nouze, došlo by k omezení průmyslu a celá situace by se promítla do HDP," vysvětlil pro Aktuálně.cz analytik Petr Novák ze společnosti Atlantik FT.

Upozornil nicméně, že takový krizový scénář spíše neočekává, protože obě strany budou mít snahu se na dodávkách dohodnout.

Gazprom ráno oznámil, že je ochoten obnovit jednání s Ukrajinou o dodávkách plynu okamžitě. Medvěděv podle agentury Reuters varoval, že vzhledem k velkým mrazům může dojít k poškození plynovodů, pokud jimi surovina nebude proudit.

 

Právě se děje

Další zprávy