Česko je výjimka, obchody reguluje celá Evropa

Tomáš Fránek
4. 4. 2008 17:30
Ve švýcarském Bernu nesmí velké obchody likvidovat malé
Foto: Tomáš Adamec

Brno - Česko patří mezi jeden z mála evropských států, který se téměř vůbec nebrání mohutné expanzi obchodních řetězců, jejich výstavbu regulují tuzemské úřady jenom velmi nepatrně.

Evropské, ale i mimoevropské zkušenosti jsou jiné. Většina států se s ohledem na kvalitu životního prostředí, hluk, dopravu nebo existenci malých obchodů v centrech měst snaží expanzi ekonomicky silných řetězců usměrňovat.

Vyplývá to z v Česku ojedinělého výzkumu, který uskutečnilo občanské sdružení Nesehnutí, které dlouhodobě situaci na trhu hyper- a supermarketů sleduje a bojuje proti jejich živelnému růstu.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte také
Ojedinělý výzkum: Hypermarkety škodí přírodě i lidem

Na nákup musíte dojít pěšky

Například ve švýcarském Bernu nesmí v určitých případech vůbec nákupní centrum vyrůst. "A to v případě, že by to vedlo k zániku malých místních obchodů a zhoršila se možnost nákupu pro imobilní občany. Musí být navíc zajištěna pěší dostupnost nákupních zařízení," je uvedeno ve studii.

V Belgii je zase povinný pro výstavbu nové velkoprodejny souhlas Sociálního a hospodářského výboru pro otázky distribuce, který posuzuje dopad záměru na existující prodejny a na počet pracovních míst.

Finské velkoobchody jsou podle zákona o využívání pozemků umisťovány ve stávajících městských centrech a v dosahu všech typů veřejné dopravy.

Lucemburská administrativa dokonce vyžaduje ministerské povolení pro umístění velkoprodejny nad 400 metrů čtverečních  prodejní plochy.

Některé státy měly nebo mají speciální zákony o regulaci velkých nákupních center. Ve Francii se například posuzuje, jestli je zachována konkurence mezi různými typy obchodů nebo jestli nedochází ke krachům drobných obchodníků. "Zajímavý přístup k regulaci obchodníků zvolila radnice města Lille - každá firma (značka), která chtěla mít obchod v nákupním centru, musela také zřídit obchod v historickém centru města," uvedli autoři studie.

Norsko tak třeba zavedlo pětileté moratorium na výstavbu obchodů a nákupních center.

Kde jsou zákony i vlády slabé

Pokud je někde země, kde se podobně jako v Česku zatím regulují řetězce jenom slabě, tak je to Velká Británie. Až v poslední době ale úřady začínají omezovat výstavbu nákupních center mimo střed měst a také centra ve městech, kde jsou obchody pod jednou střechou.

Než stát v dopravní zácpě, raději odnesu nákup ručně
Než stát v dopravní zácpě, raději odnesu nákup ručně | Foto: Ludvík Hradilek
Podívejte se:
Obrazem: Nový řetězec Žabka. Pojďte se podívat
Tesco začíná konkurovat večerkám v centru Prahy

"Cílem je zamezit vytváření soukromých prostor nahrazujících tradiční veřejné ulice," uvádí autoři studie.

V Česku výstavbu nových velkoprodejen regulují územní plány měst. Ty jsou ale velmi pružné a mění se podle potřeb investorů, kteří preferují výstavbu obchodů u dálnic a důležitých silnic.

Výjimkou je Územní plán města Brna a studie městských odborníků týkající se regulace obchodů. V praxi ale omezující pravidla v Brně příliš nefungují a podle autorů studie jsou často obcházena.

Supermarket Albert Čimice.
Supermarket Albert Čimice. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Supermarkety v novém:
Albert projde omlazovací kůrou, aby se líbil
Hypernova končí, nastupuje HYPER Albert. Nahlédněte

Magistrát třeba stanovil limit pro prodejní plochu na jeden metr čtvereční obchodu na jednoho obyvatele. V lokalitě, kde stojí nákupní centra Olympia a Avion, je to přes dvanáct metrů čtverečních. A staví se tam dál.

V Česku tak spíše než úřady výstavbu nových obchodů zastaví protesty lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy