Česko čelí další arbitráži za miliardu korun

Adam Junek
18. 4. 2008 12:27
V uplynulých týdnech přišlo asi šest podání
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Český stát má za sebou bezmála dvě velké arbitráže. Ve finální fázi, kdy skončily všechny právní kroky, je spor s Nomurou, kde stát v nejhorším případě přijde o sedm miliard korun. A také spor s EMV kvůli televizní licenci TV3 vyčíslený na tři miliardy.

Hlásí se však další podnikatelé, kteří se státem cítí poškozeni. A jde opět o miliardy.

Nejnovějším přírůstkem do seznamu arbitrážních sporů vedených proti České republice je podle informací deníku Aktuálně.cz kauza podnikatele Georga Nepolského. Ten požaduje po státu 968 milionů korun před započítáním úroků za zmařené investice v oblasti čerpání podzemních vod k potravinářským účelům.

Hrnou se další

"V posledních týdnech dorazilo zhruba šest podání. Dvě z nich dosahují bezmála miliardy korun. Případ podnikatele Georga Nepolského je jedním z nich," potvrdil Radek Šnábl, který má na ministerstvu financí na starosti arbitráže.

K arbitráži míří dlouholetá kauza karlovarského golfového hřiště Cihelna. Německý podnikatel Peter Franz Vöcklinghaus se rozhodl, že bude po státu požadovat 620 milionů korun za zmařenou investici. S úroky se šplhá suma až k miliardě.

Další podání jsou spíše drobná. V březnu dorazilo na ministerstvo například oznámení o sporu za 180 milionů v další kauze označované jako "Nepolsky versus Česko".

Nejdražší spor Česka je v současnosti pře se společností ArcelorMittal kvůli privatizaci železáren Vítkovice Steel, z níž byl Mittal vyloučen. V arbitráži jde o zhruba 20 miliard korun.

Oříšek Union banka

V současnosti je ale kauza "u ledu" a obě strany se snaží dosáhnout smíru. Podle vyjádření Šnábla i zástupců Mittalu by dohoda mohla být hotova do konce pololetí.

Mezi velké arbitráže pak patří spor státu a společnosti Investmart, v němž jde o pád Union banky. Hodnota se odhaduje na pět až deset miliard korun a rozhoduje o ní londýnská arbitráž, u níž stát v mezitímním nálezu prohrál spor s Nomurou.

"Nebude to jednoduchý spor. Investmart bude jistě poukazovat právě na arbitráž kvůli IPB a bude se snažit z tohoto nálezu dovozovat, že Česko je země, která se chová špatně k bankám," varuje Šnábl.

 

Právě se děje

Další zprávy