Česko čeká miliardová arbitráž kvůli supermarketům

Martina Machová Martina Machová
2. 10. 2008 12:30
Ministerstvo pro místní rozvoj odmítá spor komentovat
Místo obchodního centra Arkády Liberec zeje zatím díra
Místo obchodního centra Arkády Liberec zeje zatím díra | Foto: Martina Machová

Liberec, Praha - Německá společnost ECE Projektmanagement chce žalovat Českou republiku kvůli zmařeným investicím v Liberci.

Jeden z největších developerů a správců obchodních center v Evropě vyčíslil své ztráty na miliardu. Firma o tom dnes oficiálně informovala na tiskové konferenci v Praze.

Spor vyvolalo dění kolem obchodního centra Arkáda Perštýn v centru Liberce. Ambiciozní projekt za téměř tři miliardy korun počítal se stovkou obchodů, kancelářemi a více jak osmi sty parkovacími místy.

Úřady se ale nemohou shodnout na udělení stavebního povolení a protichůdnými rozhodnutími výstavbu zablokovaly.

Přitom v Liberci jde především o čas. Naproti staveništi společnosti ECE Projektmanagement rychle roste obdobný obchodní komplex Forum Liberec firmy Multi Developement. V těsném závodě může každá prodleva znamenat krach.

Dvě firmy a jedno ministerstvo

Holandská společnost Multi Developement získala stavební povolení od libereckého magistrátu jako první a nyní chce zasahovat i do výstavby svého konkurenta. Město i Liberecký kraj ji ale jako účastníka řízení vyloučili.

Při pozemních úpravách společnost ECE Projektmamagement odtěžila část kopce Perštýn v centru Liberce
Při pozemních úpravách společnost ECE Projektmamagement odtěžila část kopce Perštýn v centru Liberce | Foto: Martina Machová

V odvoláních uspěla až na ministerstvu pro místní rozvoj. Ale ani jeho stanovisko není jednoznačné. Rozkladová komise složená z odborníků doporučila ministrovi rozhodnutí ve prospěch Holanďanů zrušit.

A společnosti ECE došla trpělivost. Výstavba obchodního centra nabírá zpoždění, přitom jen pozemní úpravy ji údajně stály 400 milionů korun. Kromě mezinárodní arbitráže a správní žaloby na ministerstvo pro místní rozvoj hrozí i tím, že stavbu v centru Liberce opustí. Místo obchodního centra by tak zůstala monumentální díra.

„Ministerstvo pro místní rozvoj jedná nezákonně, odporuje si ve vlastních rozhodnutích. Škody jsme vyčíslili na jednu miliardu, jen 400 milionů jsou přímé náklady, zbytek jsou ušlé investice," informoval jednatel ECE Projektmanagement Josef Tobek.

"Ještě jsme ochotni se dohodnout a projekt zrealizovat, existuje ale i varianta, že pokud budou naše zájmy nadále poškozovány, Liberec opustíme," zdůraznil.

Konkurence Multi Developement je se stavbou svého obchodnícho centra Forum Liberec dál
Konkurence Multi Developement je se stavbou svého obchodnícho centra Forum Liberec dál | Foto: Martina Machová

Čunkův úřad zatím mlčí

Ministerstvo pro místní rozvoj nechce celou věc prozatím komentovat. "O správní žalobě či o vyvolání arbitráže nám není nic známo. Nemůžeme se k tomu proto vyjadřovat. Ještě stále probíhá správní řízení," konstatoval jeho mluvčí Hynek Jordán.

S ohledem na svou roli, tedy konečného rozhodčího celé rozepře, se nechce k dění kolem libereckých nákupních center vyjadřovat ani ministr. "Mohl bych být nařčen z podjatosti. Nechceme vstupovat do obchodních záležitostí obou firem. Nemyslím si ale, že bychom postupovali nějak nestandartně," uvedl Jiří Čunek.

Forum Liberec plánuje dostavbu na rok 2010. Arkáda Liberec měla být dokončena již na podzim roku 2009, ale její stavba je již v devíti měsíčním skluzu.

"Původně jsme měli obsazenost sedmdesát procent, nyní klesla na padesát ale ještě s nájemníky jednáme. Je pravda, že již někteří drobní nájemci odešli ke konkurenci," líčil Tobek s tím, že s podobnými obstrukcemi ze strany úřadů se nikde jinde nesetkal.

Obě společnosti v současnosti spravují nejvýznamnější obchodní centra v Česku. Zatímco ECE Projektmanagement vlastní brněnskou Vaňkovku nebo pražské Arkády Pankrác, Multi Developement v současnosti staví jeden z největších nákupních komplexů v republice - Novou Karolínu v Ostravě.

 

Právě se děje

Další zprávy