Česko brakuje svůj rozpočet, utratilo o 50 miliard víc

Veronika Skálová Veronika Skálová
1. 10. 2009 14:48
Česko letos zvýšilo svůj schodek o 50 miliard.
Příští rok se bude šetřit, ale letos Česko peníze pěkně roztáčí.
Příští rok se bude šetřit, ale letos Česko peníze pěkně roztáčí. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Český stát není příliš dobrý hospodář. Alespoň podle dnešní zprávy Ministerstva financí. Utrácí totiž víc, než vydělá. To se České republice povedlo i za letošních prvních devět měsíců. Rozšafně totiž utratila o 87,3 miliardy korun víc než vydělala.

Se schodkem počítal i státní rozpočet na toto období. Měl však být pouze 38,3 miliardy korun. A to i po navýšení výdajů o povodňové škody. Přitom vloni v září vykazoval státní rozpočet přebytek 10,5 miliardy korun.

Rozdíl mezi hospodařením za loňských a letošních devět měsíců je tedy přes 97 miliard korun. Znamená to také nejhorší výsledek státního hospodaření za posledních 16 let. Stejně dopadl letošní rozpočet i před měsícem.

Krize sebrala daně i peníze na dávky

Je však třeba přiznat, že na tomto výsledku se neprojevilo jen hospodaření státu, ale také dopady hospodářské krize. S jejím příchodem totiž při schvalování letošního rozpočtu politici nepočítali. A krize tak „nečekaně" srazila příjmy těch, kdo prostřednictvím daní státní pokladnu plní - jak celých podniků, tak jednotlivců.

„Příjmy z daní a poplatků poklesly meziročně o 51,2 miliardy, tedy o 12,6 procenta. Rozpočet přitom počítal s růstem těchto příjmů o 9,4 procenta," konstatuje ve své zprávě ministerstvo financí.

Na naplánovaných výdajích, které také nepočítaly s příchodem krize, už toho letos stát mnoho změnit nemohl.

A navíc i tady si krize vybrala svou daň, když odvedla ze stání pokladny například o 6,1 miliardy korun víc než v loňském září na výplatách podpory v nezaměstnanosti. O téměř 10 procent víc se vyplatilo i na důchodech.

Foto: Aktuálně.cz
Blog ekonoma Pavla Kohouta: Budoucí česká finanční krize 

Samotné září bylo ziskové

Pokud však budeme brát v potaz pouze výsledky samotného měsíce září, podařilo se Česku dosáhnout přebytku ve výši 2,3 miliardy korun.

„Tomuto výsledku pomohlo nezaplacení zálohy na 4. čtvrtletí roku na přímé náklady škol zřizovaných obcemi a kraji. Tato záloha však bude zaplacena v říjnu," uvedlo ministerstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy