České Tesco zvýší platy o 3,5%, odboráři teď chtějí 5%

Veronika Skálová Veronika Skálová
15. 6. 2010 12:35
Mateřská společnost také zveřejnila výsledky za čtvrtletí - její tržby rostly mimo Británii.

Praha, Londýn - Tři a půl procenta chce přidat v průměru svým lidem k platům české vedení obchodního řetězce Tesco. Mzdy plánuje zvýšit od července.

Toto zvýšení je sice výraznější než v uplynulém roce, kdy platy rostly v průměru o 1,5 procenta, ale o půl procenta níže, než v obnoveném kolektivním vyjednávání požadovali odboráři.

Platnost současné kolektivní smlouvy končí spolu s červnem a podle personálního ředitele Karla Foltýna se vyjednávání protahují. "Chceme, aby lidé dostali přidáno už v červenci, což začalo být skluzem v kolektivním vyjednávání ohroženo," uvedl Foltýn.

Vedení řetězce zároveň upozornilo, že podle průzkumů mnoho velkých společností pro letošní rok se zvyšováním platů vůbec nepočítá a pokud ano, pak budou mzdy zvyšovat v průměru o dvě procenta.

"Vedle zvýšení mezd plánujeme i zachování všech dosavadních zaměstnaneckých benefitů jako například věrnostních odměn, příspěvku na penzijní připojištění či příspěvku na závodní stravování," doplnil personální ředitel.

S odboráři se mělo vedení podniku potkat ve středu a tehdy jim plánovalo novinku sdělit. Některým odborovým svazům se ale tento postup vůbec nelíbí a kritizují to, že vedení nejprve oznámilo zprávu novinářům a teprve pak ji chtělo sdělit těm, kterých se týká.

Mluvčí Nezávislých odborů Tesco (NOT) Jan Skácel navíc agentuře ČTK řekl, že odbory ve svém návrhu kolektivní smlouvy počítaly se zvýšením o 5 procent.

Tesco zvýšilo celkové tržby, ale jen mimo Británii

Britská centrála celého maloobchodního řetězce, který je třetí největší na světě, zveřejnila výsledky za první čtvrtletí. Tesco podle těchto údajů zvýšilo své tržby o 8,2 procenta, především díky růstu mimo domovský ostrov.

Podle zveřejněných údajů jeho domácí tržby stagnovaly, především kvůli menší poptávce spotřebitelů, pomalé inflaci cen potravin a vyšším cenám pohonných hmot.

"Dlouhodobé oživování světové ekonomiky pokračuje dobře, i když se jeho tempo a síla na různých trzích liší," komentoval to šéf společnosti Terry Leahy. Společnost, která působí i v České republice přitom více než dvě třetiny svých tržeb vytváří v Británii.

Finanční ředitel Laurie McIlwee varoval před zvyšováním daně z přidané hodnoty v Británii. "Ekonomika se sice v současnosti vzpamatovává, ale oživení je stále ještě křehké. Zvýšení daně z přidané hodnoty by bylo mnohem vhodnější až za nějakou dobu než právě teď," poznamenal McIlwee.

V obchodech otevřených déle než rok vzrostly prodeje o 0,1 procenta, což je sice nejslabší výkon v posledních letech, ale odpovídá odhadu analytiků, které oslovila agentura Reuters. A podobné výsledky mají i ostatní maloobchodní prodejci v Británii.

Zlepšení domácích výsledků, které jsou pro ty celkové klíčové, očekává vedení Tesca v pozdějších měsících, až se nebudou data srovnávat meziročně s měsíci, kdy výrazně rostly ceny potravin a pohonných hmot.

Zahraniční tržby společnosti se bez zahrnutí pohonných hmot zvýšily o 11,9 procenta při současných devizových kurzech.

 

Právě se děje

Další zprávy