České poště skončí monopol na dopisy a pohledy

ČTK ČTK
21. 3. 2012 12:00
Poslanci schválili novelu poštovního zákona, má platit od příštího roku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Česká pošta s největší pravděpodobností od příštího roku ztratí poslední monopol. Má jej na doručování zásilek do 50 gramů nebo s cenou do 18 korun, tedy zejména pohlednic a obyčejných zásilek. Novelu poštovního zákona ve středu schválili poslanci. Nyní ji posoudí Senát.

Zrušení monopolu vyplývá z převzetí příslušné evropské poštovní směrnice, poštovního balíčku EU. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) jde o uvolnění poslední třetiny poštovního trhu.

Poslanci odmítli návrh, aby každá poštovní firma musela mít nejméně 3400 poboček. Sama Česká pošta měla v roce 2010 podle svých webových stránek 3385 pošt, a byla by tedy o 15 míst pod navrhovaným limitem.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v reakci na toto rozhodnutí vyčetl poslancům vládní koalice, že nastoupili cestu k rušení poboček pošt v menších sídlech. Se stanovením minimálního počtu poboček nesouhlasil například ministr Kuba s tím, že by pak firmy nemohly pružně reagovat na liberalizovaném trhu.

Spory kolem univerzální služby

Poslanci nakonec schválili vládou navrženou podobu řešení takzvané univerzální služby, tedy poskytování základních poštovních služeb na celém území za přiměřenou cenu.

Kolem tohoto řešení však panují spory. Vládní předloha počítá s tím, že univerzální službu by v prvních pěti letech po liberalizaci měla poskytovat Česká pošta, ale na případnou ztrátu by se měly v takzvaném kompenzačním fondu skládat všechny subjekty podle svého podílu na trhu. Navíc by nevěděly dopředu, kolik mají zaplatit.

Poslanci odmítli návrhy, aby ztrátu mohl hradit stát ze státního rozpočtu. Odmítli také návrh výboru pro veřejnou správu, který navrhoval, aby na ztrátu přispívaly firmy podle toho, jak mezi ně ztrátu rozdělí vláda.

Svaz spedice a logistiky ČR minulý týden varoval, že pokud Parlament vládní návrh schválí, lze ze strany členů svazu i dalších firem očekávat ústavní stížnost, stížnost k Evropské komisi i arbitráže proti státu. Členy svazu jsou například firmy DHL a ČD Cargo.

Licence do roku 2017

Poslanci schválili návrhy hospodářského výboru, které se týkají například ochrany spotřebitele a ochrany České pošty proti živelnému poskytování služeb. Jde o to, že pošta nebude muset doručit zásilky, které na její sběrná místa dodá jiný provozovatel, s nímž nebude mít smlouvu.

Novela dále uděluje poštovní licenci České poště do konce roku 2017. Takový postup je podle vlády v souladu s obvyklou praxí v EU. Na další období bude vyhlášeno výběrové řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy