České pivo v zahraničí chutná

ČTK
24. 8. 2006 11:10
Praha - Domácím pivovarům se daří stále více vyvážet. Za první pololetí to bylo o 17 procent víc, než v roce předešlém.
Ve stáncích na pláži také může být problém sudy s pivem vychladit. Proto odborníci doporučili dát přednost lahvovému pivu z lednice.
Ve stáncích na pláži také může být problém sudy s pivem vychladit. Proto odborníci doporučili dát přednost lahvovému pivu z lednice. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Celkem se do ciziny vyvezlo 1,7 milionu hektolitrů piva. Stoupl ale i výstav pro tuzemský trh, který v posledních letech stagnuje, a to o dvě procenta
na 7,85 milionu hektolitrů.

Celkem tak domácí producenti uvařili za šest měsíců roku 9,55 milionu hektolitrů piva, tedy o 4,4 procenta více než ve
stejném období loni. Vyplývá to z údajů Českého svazu pivovarů a sladoven.

"Pololetní výsledky potvrzují trend posledních let: pokračuje růst výroby českého piva a roste především jeho export. Prakticky všechny české průmyslové pivovary část své produkce vyvážejí, a potvrzují tím proexportní charakter našeho pivovarství," uvedl předseda svazu František Krakeš.

Češi v pití piva Australany předčí. Umí si také lépe poradit s kocovinou.
Češi v pití piva Australany předčí. Umí si také lépe poradit s kocovinou. | Foto: Aktuálně.cz

Za celý rok by produkce piva podle dřívějších odhadů mohla vzrůst na 19,5 milionu hektolitrů, především díky růstu exportu na 3,5 milionu hektolitrů. Loni pivovary vystavily 19,07 milionu hektolitrů pěnivého moku při prodeji do zahraničí v objemu 3,1 milionu hektolitrů.

Horko a fotbal

Díky letošnímu parnému létu někteří výrobci hlásí maximální vytíženost a rekordní prodeje. Například Plzeňský Prazdroj prodal v Česku za pololetí o 2,5 procenta více piva než za prvních šest měsíců loňského roku, a to zejména díky teplému červnu a mistrovství světa ve fotbale.

Na českém trhu uplatnil 3,9 milionu hektolitrů. Prodej v zahraničí vzrostl meziročně o 11 procent na 382 tisíc hektolitrů. Po mimořádně studeném jaru byl červnový prodej piva v celé historii Prazdroje rekordním měsícem.

Pití piva je zdravé jen v omezeném množství.
Pití piva je zdravé jen v omezeném množství. | Foto: Reuters

Také prodeje Pivovarů Staropramen se v prvním pololetí vyvíjely podle obchodního ředitele Petra Kovaříka velmi dobře. Červen byl z hlediska celkových prodejů firmy vůbec nejlepší měsíc za posledních deset let.

Dařilo se i menším výrobcům. Pivovar Nymburk zvýšil v prvním pololetí meziročně výrobu piva o pět procent na 76.490 hektolitrů. Vyšší byl prodej sudového, plechovkového i lahvového piva.

Měšťanský pivovar Strakonice zase po 14 letech propadu výroby zaznamenal v pololetí růst prodeje. Za prvních šest měsíců roku prodal 38.000 hektolitrů piva, což je meziročně o 2800 hektolitrů více.

 

 

Právě se děje

Další zprávy