České pivo loni vytočilo rekord

Red eko, čtk
14. 3. 2007 17:01
Praha - Tuzemské pivovary loni vytočily téměř 20 milionů hektolitrů piva. Pomohlo jim hlavně počasí.
Foto: Jaroslav Pikous Aktuálně.cz

Oproti předloňsku se výtoč zvedla téměř o 4 hektolitry. Pípy se loni zastavily přesně na 19,79 milionech hektolitrů.

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven tak byl loni překonán doposud nejvyšší výstav 19,46 milionu hektolitrů z roku 1992. Spotřeba piva v Česku se zvedla hlavně díky horkému létu. Odbyt stoupl i v zahraničí.

158 litrů na osobu

Největšími domácími výrobci a vývozci piva jsou Plzeňský Prazdroj, pivovary Staropramen a Budějovický Budvar. Mezi sedmičku velkých pivovarů, které dohromady uvaří 84 procent domácí produkce, dále patří Královský pivovar Krušovice, PMS Přerov, DRINKS UNION a Starobrno.

V Česku je v současnosti 48 průmyslových pivovarů a jejich počet se několik let nezměnil. Rozrůstá se ale kategorie minipivovarů, jejichž počet se blíží k 60. Pro domácí trh loni pivovary vystavily 16,25 milionu hektolitrů piva, což byl proti roku 2005 nárůst o 1,8 procenta.

Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Spotřeba na obyvatele loni činila zhruba 158 litrů za rok; řadu let se pohybuje kolem 160 litrů. Podle svazu mají ale na tomto údaji rostoucí podíl cizinci, kterých do Česka přijíždí stále víc. Aktuálně na ně dle odhadů připadá asi 12,5 procenta domácí spotřeby, tedy asi 20 litrů.

Nejvíc roste vývoz

Do zahraničí loni pivovary exportovaly zhruba 3,54 milionu hektolitrů, meziročně o 14 procent více. Do zahraničí loni směřovalo skoro 18 procent domácí produkce. Od roku 2000 se export více než zdvojnásobil. Někteří výrobci exportují 50 až 80 procent svého výstavu; horní hranice platí například pro Lobkowiczký pivovar.

Skoro tři čtvrtiny výroby prodá do zahraničí pivovar Jihlava a přes polovinu Vratislavice či Krušovice. České pivo se tradičně nejvíce vyváží do Německa (41 procent vývozu), dále na Slovensko, do Anglie či Spojených států. Celkově se prodává ve více než 50 zemích všech kontinentů.

Boom piva bez alkoholu

Nejdynamičtější růst produkce zaznamenává poslední dobou nealkoholické pivo. Jeho výstav loni meziročně stoupl o více než třetinu procent na 328 tisíc hektolitrů. Proti roku 2000 se téměř ztrojnásobil. V současnosti vaří nealko pivo 19 pivovarů. Jeho rozmachu přispěl i nový silniční zákon, který zpřísnil postihy neukázněných řidičů.

Podle výkonného ředitele pivovarského svazu Jana Veselého se dá očekávat, že produkce piv s obsahem alkoholu do půl procenta dosáhne časem 750 000 až milion hektolitrů.

Zhruba 45 procent piva pro Česko se prodává v lahvích a dvě procenta v plechovkách. Na ústupu jsou PET lahve, jejichž podíl je zanedbatelný. Z údajů o obalech plyne, že Češi větší část piva vypijí v hospodách a restauracích a menší doma. Exportním obalem jsou ze dvou třetin lahve.

 

Právě se děje

Další zprávy