České mléko je lepší než německé, říká šéf agrárníků

Ekonomika Ekonomika
2. 12. 2008 13:31
Hostem Aktuálně.cz byl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba
Jan Veleba
Jan Veleba | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Čeští zemědělci budou v lednu zřejmě znovu protestovat, tentokrát proti nízkým výkupním cenám mléka.

"Trh s mlékem se hroutí a farmářská cena už prolomila hranici sedmi korun za litr mléka," popsal situaci před týdnem prezident Agrární komory Jan Veleba.

Jaké ceny by si tedy zemědělci představovali? Jak budou protesty probíhat? A co říká Agrární komora na nedávné rozhodnutí Evropské komise o dotacích pro farmáře?

I na to odpověděl Veleba v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:14Autor: Olga

Otázka: Ráda bych nastartovala seriozní diskusi a ne jen napadání.

Jan Veleba: Děkuji, to jsem nečekal, jsem pro diskusi, leč občas je to u nás obtížné.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:16Autor: míla

Otázka: Dobrý den, dá se ohodnotit kvalita českého mléka ve srovnání například s rakouským, nebo německým?

Jan Veleba: Jistěže dá. To české je logicky o něco kvalitnější. O tom svědčí mimo jiné to, že německé mlékárny ho od našich farmářů rády kupují. V Německz musí svážet z desítek až stovek míst, u nás jsou velké famy s velkým množstvím připravené suroviny. Takže - lepší možnost kontroly, lepší větší technologie přípravy suroviny atd.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:17Autor: zdeněk

Otázka: jak vysoké procento z české produkce mléka se exportuje? Děkuji

Jan Veleba: Ročně se v ČR prodá do mlékáren celkem kolem 2,7 miliardy litrů, z toho do zahraničí to je asi 0,3 mld. litrů.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:19Autor: Honza

Otázka: Proč se mléčná voda doplněná o sójový tuk prodává v obchodech pod označením MLÉKO?

Jan Veleba: Pokud by to tak bylo, tak je to snad až na orgány činné v trestním řízení. Kontrola je plně v kompetencích státu, ale nám se zdá, že vůči řetězcům je zde příliš velká benevolence. Leccos se pančuje, ale nemyslím si, ýe to je mléko. Sýry ale ano - některé sýry z dovozu, například z Polska.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:20Autor: Musil

Otázka: kdy se mohou nastartovat intervenční nákupy na máslo a mléko a existují nějaké další nástroje EU na pomoc sektoru mléka ?

Jan Veleba: Intervenční nákupy EU zrušila a od toho okamžiku v Evropě narůstají zásoby. Situace je velmi vážná a vyvíjí se tlak na obnovu těchto nákupů.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:22Autor: tatanka

Otázka: proč jsme byli dříve samostatní a teď jsme více závislí na zahraničí? proč musíme prodávat do zahraničí? máme málo domácích zpracovatelů, dříve mléko vydrželo tři dny a nikdo si nestěžoval a teď se dělá jen to trvanlivé, dříve byli mlékarny v každém okrese a teď?

Jan Veleba: Protože český stát naprosto podcenil roli zemědělství. Byli zde politici, kteří říkali, že zemědělci ani nejsou potřeba, že vše můžeme dovézt. Výsledek je, že dovážíme už přes 40% potravin! To nedělá žádná západní vyspělá země.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:24Autor: Ez3kiel

Otázka: Jaké kroky, podle vás, mohou zvrátit nastalou situaci na trhu?

Jan Veleba: Zásadní je dostat z Evropy přebytky, čili vrátit se k intervenčním nákupům a exportním podporám. Vedle toho je množství podpůrných drobných opatření doma, o nichž jsme začali s panem ministrem jednat. Ale to víte - dnes se politici zabývají u nás především sami sebou.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:25Autor: tana

Otázka: Dobrý den,
při cestách po starých zemích EU vidím obchůdky s místními potravinami, totéž na tržištích. Proč u nás ještě nevznikla síť malých mlékáten, které by do okolí prodávaly vlastní sýry, tvaroh, čerstvé mléko, máslo?
Děkuji za odpověď

Jan Veleba: Protože masloobchodní trh potravin v ČR doslaova převálcovaly obchodní řetězce, které už ovládly 75% trhu potravin. Nutno říct za aktivní podpory státu, měst i obcí - prodávaly se jim pozemky na stavby jejich krabic za korunu atd.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:27Autor: Mikšovská

Otázka: Dobrý den, jaký je průměrný měsíční příjem českého zemědělce?

Jan Veleba: Současný průměrný příjem (poslední číslo ze včerejška) je v ČR něco přes 23.000 Kč, zemědělec má v průměru o 30% méně. Asi za to, že jeho práce je těžká, pod vlivem klimatických podmínek a často bez ohledu je-li "pátek či svátek".

Odpovězeno: 02. 12. | 13:30Autor: tonda

Otázka: Dobrý den,chtěl bych se zeptat,zda vlastně umíte vyrábět bez dotací a hlavně prodávat sami bez kdejakého prostředníka.Toto bylo zakotveno do roku 1989.Proč požadujete tvz.zelenou naftu,nulové či nízké daně atd.Já musím platit daně a nikdo se mě neptá,prosím o odpověď,děkuji

Jan Veleba: Protože žijeme v EU, kde je zkrátka tento systém nastaven takto. Pokud někdo zajistí, že dotace v EU budou zrušeny, pak my, čeští zemědělci jsme pro. Pak by se teprve ukázalo. Jsem si jist, že bychom obstáli. Ale musím Vás zklamat, taková Francie či Německo si to nenechá vzít.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:34Autor: tatanka

Otázka: co si myslíte že by měl stát udělat v současné době tady v době kryze

Jan Veleba: Tak jako jiné státy - vláda musí jednat o minimalizaci dopadů této krize. Ale jak už jsem napsal v jedné z předchozích odpovědí, politici se zabývají především sami sebou.
Je třeba neprodleně zahájit dialog s podnikateli, s farmáři, atd. Přichází doba, jejíž dopady nejsme schopni dohlédnout.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:35Autor: JJ

Otázka: Kolik tak myslite,ze je v nasi zemi lidi, kteri vas radi podpori ? odhadem , procentualne.

Jan Veleba: To záleží, jak se nám podaří věci vyargumentovat. Když jsme připravovali protestní akce proti rozpočtu, to bylo v říjnu, tak podle mého odhadu nás podporovalo minimálně 70 až 80% lidí.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:38Autor: pav

Otázka: Nechápu proč protestují, na severu Čech se mají jako nikdy , jezdí si v mercedesech a staví nové vily.
Opravdu nechápu.

Jan Veleba: Nevím o koho na severu Čech jde. U jedinců je to možné, ale v současné době přichází u farmářských cen mléka katastrofa a to v celé Evropě. Ve Francii už začaly násilné akce farmářů, kteří blokují mlékárny. Pokud se farmářská cena alespoň trochu nezvedne, začne další vlna vybíjení stád. A my máme oproti devadesátým létům už jenom 40% krav. Kam až to půjde? Je nám jedno, jestli budou naše děti pít mléko české a nebo dovezené odněkud z Holandska?

Odpovězeno: 02. 12. | 13:41Autor: Pavel K.

Otázka: Velmi si vážím Vaší obětavé práce pro zemědělce, včetně Vaší vysoké odbornosti. Je zvláštní, že se často vstává, že si úspěchy , kterých jste dosáhl, přivlastňují Vaši oponenti. Za nehoráznost však považuji nepravdivý útok Petra Havla na Vaši politickou minulost. Budete se br

Jan Veleba: Děkuji za tento dotaz. Pan Havel píše dlouhá léta proti českým zemědělcům a třeba ve prospěch řetězců. My se samozřejmě bráníme. Není to ale dlouho, co tento pán napsal, že jsem byl zemědělským tajemníkem OV KSČ. Má smůlu, nebyl, nebyl jsem ani členem OV KSČ. Takové se používají metody, takovou úroveň někteří novináři mají. Jinak - bránit se samozřejmě budu, čekám na omluvu a pak se uvidí.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:42Autor: Pavel K

Otázka: Za nehoráznost považuji nepravdivý útok Petra Havla na Vaši politickou minulost. Budete se bránit ?
Říká se, že lež má krátké nohy. Má je vůbec pan Havel ? Neměl by radši svou energii věnovat zvyšování své odborné úrovně ?

Jan Veleba: Už jsem odpověděl.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:45Autor: farmář

Otázka: Myslím že si lidi u nás neváží zemědělců a jejich práce. Jaký máte názor?

Jan Veleba: Záleží jak kteří. U mnoha lidí už bohudík můžeme hovořit takto v minulém čase. My jsme měli tu smůlu, že zemědělství bylo v podstatě výkladní skříní starého režimu a po revoluci si to s námi zkrátka mnoho lidí "vyřídilo". Je tu skupina lidí, která to ale vytrvale živí a štve proti nám. Ale jak jsem už napsal - při přípravě demonstrací proti rozpočtu, které jsme nakonec nemuseli dělat, jsem cítil výraznou podporu mezi občany. A nebyl jsem sám. Jak se říká - lidi nejsou hloupí, chvíli jim trvá než si udělají konečný názor, ale pak ho už nemění. Čili překvapím Vás, jsem optimista.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:47Autor: Milan

Otázka: dobrý den.Myslím si, že je zemědělství podnikání. Tedy mít dobrý podnikatelský záměr je důležité. Ale když neprší, zemědělci bračí, když prší taky brečí.O sněhu ani nemluvím.Kde je tady chyba. Nezvykli si moc často natahovat ruce ke státu?

Jan Veleba: Chyba je i v nás, že jsme v minulosti, jak říkáte, brečeli příliš často. Zemědělství podnikání sice je, ale zároveň je púodnikání pod širým nebem s přímým vlivem přírody. Takže má svou specifiku, se kterou je třeba počítat.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:50Autor: Pecan

Otázka: Prosim Vas, koupujete si brambory z CR 15 Kc / kg a nebo Vam staci z PL s cenou 9 Kc / kg ? Pokud ANO, tak muzete vysvetlit proc to takhle nedela vetsina obyvatel CR. (mam takovy dojem, ze v toto state uz vi vsichni vse. Agrarni komora a Odbory = nove politicke strany)

Jan Veleba: Já V8m k tomu mohu říct dvě věci. První - pěstitelé brambor dostávají za své zboží kolem 4 Kč/kg. Pokud se týká brambor z Polska, tak ty bych moc nesrovnával. Jsou vypěstovány podle mnhem benevolentnějších předpisů, například malé ochranné lhůty od posledního použití pesticidů apod. Ale podstata je, že český bramborář dostane v průměru jenom ty čtyři koruny za kilo. Problém je tedy někde jinde.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:54Autor: Jarek Netušil, Č.Brod

Otázka: Půjdou s tajemníkem OVKSČ, jak z Vašeho životopisu cituje Petr Havel na aktuálně, demonstrovat i soukromníci?

Jan Veleba: I Vám děkuji za tuto otázku a zopakuji - Ing. Jan Veleba, který se narodil v rodině patnáctihektarového soukromého zemědělce, který byl v r. 1956 nucen vstoupit do JZD, který vystudoval Vysokou školu zemědělskou a poté dálkově na Masarykově univerzitě v Brně sociologii, tajemníkem OV KSČ nikdy nebyl. Poděkoval jsem Vám v úvodu proto, že se mně tato otázka bude hodit při prokazování, že pan Havel mne vážně poškodil. Jinak demonstrovat se mnou půjdou i soukromníci, je jich v komoře kolem 1.800, protože za ta léta mne už dostatečně znají. Jsem si vážený pane jist, že i pravda se dá prokázat a že se dá porazit lež, v tomto případě zcela úmyslná.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:55Autor: Jura

Otázka: V obchodech se ale cena mleka snizila jen minimalne (ze 17 na 15 Kc), oproti lonsku, kdy: "Cinani zacali pit mleko". Jak ma potom spotrebitel poznat, ze vykupni ceny klesaji rychleji, nez prodejni? Neni to pripad napr. pro antimonopolni urad?

Jan Veleba: Antimonopolní úřad nic bohužel dělat nebude. Nám farmářům klesla od počátku cena mléka už o jednu třetinu.

Odpovězeno: 02. 12. | 13:57Autor: Milan

Otázka: Když to tady tak čtu pane Veleba, má vůbec český rarmář šanci prodávat sám? já bych mu třeba za ty brambory dal víc než stát. Jenže je asi problém v tom, že mě prodá 20 kolo a řetězci 20 vagónů. takže kdo je pro něj pak zajímavý?

Jan Veleba: Ano má. Je třeba si najít toho svého farmáře. Ale nemůže to dělat 10 milionů lidí, takže tudy cesta nevede. Na těch bramborách vidíte, kde je problém - v obchodních řetězcích, ale nikoho to nezajímá (myslím politiky a státní adminiístrativu).

Odpovězeno: 02. 12. | 13:58Autor: David R.

Otázka: Dobrý den, co říkáte na rušení chmelnic a omezovaní naší tradiční kultury a tím i zaniku tradic v ČR tím spojené?

Jan Veleba: Co bych říkal, je mně z toho smutno. Horší ale je, že mizí z českých rukou česká půda. Měl jsem otce obyčejného sedláka, byl masarykovec a švehlovec a učil mně, že k národu patří jazyk, kultura a půda.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:01Autor: Urbanová

Otázka: Dobrý den, jaký je Váš názor na práci a poslání zemědělských agentur ? Mají podle Vás ještě význam?
Děkuji

Jan Veleba: Mají význam a docela velký. Zejména pro malé farmáře, kteří si nemohou najmout různé specialisty, kteří by jim řešili veškerou administrativu třeba s dotacemi. A právě jak znám z terénu, třeba i zde agentury sehrávají velmi pozitivní roli. Navíc si myslím, že to jsou "tykadla" v terénu a nástroj pro ministra. Je to tak ve všech zemích a snaha o jejich rušení, proti němuž se AK postavila, byla neuvážená.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:03Autor: starý bača

Otázka: Ohledně dojnic. POkud máme kvótu a zvyšujeme dojivost, pak je na stejnou kvótu potřeba logicky dojnic víc. Jaké máte stanovisko ohledně rušení mléčných kvót? Co Vaše prohlášení, že se podle plateb v roce 2009 (SAPS + Top-Up) budou vypočítávat plateby po roce 2013, jak jste na to přišel? Konkrétně!

Jan Veleba: Každý rok stoupá užitkovost, takže nemusíte potřebovat více dojnic. K další části otázky - nechci uhýbat z odpovědi, ale dost dobře Vám nerozumím a proto prosím mne nebo pana tajemníka Fantyše můžete kontaktovat telefonicky nebo elektronicky na úřad AK ([email protected])

Odpovězeno: 02. 12. | 14:05Autor: Jiří

Otázka: Dobrý den pane prezidente, snažme se podpořit a povznést náš mléčný trh na takovou úroveň, aby stejně tak dobře jak zní pojem české pivo zněl i pojem české mléko, český jogurt, české máslo, český sýr atd.

Jan Veleba: Toto je obrovská pravda, to jsme doposud opravdu nezvládli. Předminulý týden jsme udělali první krůček - dohodli jsme se na založení jakéhosi finančního mléčného fondu, ze kterého chceme hradit aktivity spojené s akcemi, o nichž uvažujeme. Máte pravdu, je třeba se o to snažit. Třeba tak, jak to dělá v poslední době Madeta, to je docela hezká a příjemná reklama. Problém jsou ale finance.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:07Autor: Hugo Roldán

Otázka: Zdravím Honzo, řekl bych, že je potřeba více jednoduché, srozumitelné propagace českých potravin, která by oslovila nejširší okruh konzumentů. Laického občana, zejména obyvatele města, moc nezajímají problémy a stesky zemědělců, jsou mu vzdálené, ale slyší na kvalitu za rozumnou cenu. Co na to AK?

Jan Veleba: Milý Hugo, máš, skoro jako vždy pravdu. Viz předchozí moje odpověď. Pěkně Tě zdravím!

Odpovězeno: 02. 12. | 14:08Autor: Milan

Otázka: Vím, že to nemají lehké naši zemědělci. Jejich práce je někdy opravdu nedoceněná, ale řekněte mi, co je třeba udělat pro to, abych si mohl koupit mlíko v mý oblíbený mlíkarně a nemusel kupovat ty "ropné" produkty ve vykořisťovatelských řetězcích

Jan Veleba: Obávám se, že už nám vlak ujel. Takže je asi jediná cesta, aby si politici konečně všimli obchodních řetězců a jejich způsobů, aby byla jistota kvalitních potravin včetně jasné deklarace na obalech.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:10Autor: J.

Otázka: Dobrý den, opravdu jsou podle vás lidi tak naivní, že nevidí, že úspora 1 kč /kg(l) může znamenat ve finále ztrátu několika Kč/kg/l ? Jde mi o to, že údržba krajiny se bude muset hradit stále, přibydou nezaměstnaní (podpora), likvidace opuštěných zemědělských a výrobních areálů.

Jan Veleba: Už teď je v repubůice půl milionu hektarů trvalých travních porostů přebytečných, bez konečného užití, což jsou přežvýkavci, tedy hlavně skot. Pokud to takto s farmářskou cenou mléka půjde dál, to číslo poroste. To je hlavní důvod, proč jsme se rozhodli na tento problém veřejně upozornit (v lednu 2009)

Odpovězeno: 02. 12. | 14:13Autor: Jitka J.

Otázka: Pane prezidente, jste jeden z mála, kdo dokáže pro zemědělce udělat i nemožné. Chtěla bych Vás proto poprosit nenechte se otrávit jednoduchostí pana Havla a jemu podobnými a zůstaňte nám zemědělcům nakloněn i nadále. Pro naši práci potřebujeme takové lidi jako jste Vy a NE jako je pan Havel.

Jan Veleba: Děkuju Vám moc, ale myslím si, že mne přeceňujete. Práci tvoří vždy tým, já se jenom snažím ho dávat dohromady. Pokud se týká pana Havla, tak když dovede dát do médií naprostou lež (že jsem byl zemědělským tajemníkem OV KSČ), tak tento člověk nemá kredit. A jak už jsem napsal, lidi nejsou hloupí a vyhodnotí si to.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:14Autor: Martin

Otázka: Bude poviné vybudování betonových jímek na skladování hnoje od krav?

Jan Veleba: Bude povinné prokázat, že jsou nepropustné, což je vlastně potvrzení Vašeho dotazu.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:16Autor: Václav

Otázka: Dobrý den,
můžete ,prosím, uvést orientačně, jaká je cena 1 ha zemědělské půdy v Německu, Francii a jaký je tam nájem za 1ha této půdy? Můžete také odhadnout cenu zemědělské půdy, kterou od státu získali naši zemědělci?
Děkuji.

Jan Veleba: Vloni se ceny vlivem vysokých cen obilí pohnuly nahoru, já ty čísla nemám zažitá, takže nechci psát blbosti. Takže prosím napište mně tento dopis na úřad AK a odpovíme Vám. Děkuji

Odpovězeno: 02. 12. | 14:16Autor: občan

Otázka: Dobrý den, souhlasím s protesty a to nejen kvůli mléku, ale kvůli podpoře zemědělství obecně. Druh stát (prvním je ČR), který by tak ochotně podporoval likvidaci domácí produkce ve jménu trhu a podporoval dovoz nejlépe všeho, se na světě asi nenajde.

Jan Veleba: Možná, že najde, ale nenajde se rozhodně mezi státy, které se označují za vyspělé. Jinak Vám děkuji.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:19Autor: Jiří

Otázka: Dnes se koruna obchoduje na úrovni přes 25,50 Kč za 1 EU. Do jaké míry to může ovlivnit výkupní cenu u nás ve vztahu k sousedním zemím jako je Rakousko, Bavorsko, Sasko, Polsko, Slovensko?

Jan Veleba: Koruna je silná a podílí se přímo na snížení farmářských cen. Kdyby bylo euro například 28 korun, pak by farmář nyní dostával za litr mléka ne 7 Kč, ale 8,20 Kč!

Odpovězeno: 02. 12. | 14:20Autor: tana

Otázka: Děkuji Vám za odpověď. Hodláte s tím něco dělat? 25 % trhu za to nestojí?
Proč skoro 90% masných výrobků není alespoň z 90% tvořena masem?
Děkuji

Jan Veleba: Hodláme a pokoušíme se o to dlouho. Ale zrovna teď parlament opět shodil zákon, který se týká zpřísnění směrem k řetězcům. Podle mne se musí ozvat spotřebitelé. Jinak v lednu se znovu o něco pokusíme.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:22Autor: Miloš T.

Otázka: Hodláte něco řešit s nájmy z půdy? Myslím, že dochází stále víc ke skupování zem.půdy real.kancelářemi a ty později vymáhají stále větší nájem na firmách, které na ní hospodaří a případné dotace se dostávají úplně jinam...

Jan Veleba: Už dva roky tlačíme ministra Gandaloviče k novele příslušného zákona. Shodli jsme se na tom všechny nevládní agrární organizace. Bohužel ministerstva, která jsou pod vedením KDU-ČSL dělají vše proti. Nevím, jak to dopadne, budeme vyvíjet tlak i nadále.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:23Autor: Jiří

Otázka: Dobrý den, rozdíl výkupní ceny mléka od zemědělců je je během 12 měsíců větší než 3 Kč/litr. To není normální! Myslíte si, že je to reálný výkyv trhu anebo převyšují pouze spekulativní obchody především s máslem a sušeným mlékem?

Jan Veleba: Myslím si, že zaspala EU a světové trhy na její úkor obsazují USA a další.
Lóňské ceny určitě trochu vyhnali spekulanti. Takže tyto dva vlivy.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:24Autor: Miloš SM

Otázka: 1.Myslím, že víc pláčete, než podnikáte.
2.Dochází k velkému zneužívání dotací. Viz dotace na zvelebování venkova dostává ten , kdo tam vůbec nebydlí.

Jan Veleba: Já mluvím za zemědělce, ne za spekulanty a občané hlavního města prominou, ne za zemědělce z Václaváku.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:26Autor: Vladimír

Otázka: Dobrý den,
taky byste měl vysvětlit lidem co všechno se z litru mléka vyrobí , protože si mnoho lidí myslí , že to mléko od kraviček se nalije do krabic a jde do obchodu.

Jan Veleba: Mléko se odstředí, odebere se kolem 2% tuku, ze kterého se vyrobí máslo a zbytek jde do krabic na mléko. Jsou ale jiné další možnosti - sýry, jogurty atd. takže to je složitější odborná záležitost.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:26Autor: Jája

Otázka: Nepřipadá vám,že zemědělci od určité doby nechtějí brát na vědomí,že zemědělství bylo vždy závislé na počasí,někdy byla úroda větší,někdy menší-a bylo to tak naprosto normální a přirozené?V poslední době zemědělci požadují dotace od státu prakticky stále,ať už je počasí dobré nebo špatné.

Jan Veleba: To se musíte zeptat do Bruselu. Ti určují tuto dotační politiku, pochopitelně příznivější pro staré země.

Odpovězeno: 02. 12. | 14:31Autor: JJ

Otázka: Proc neodpovidate na otazky, ktere jdou na dren ? nesmite ? Nechcete ? Mate nejake rozumne argumernty pro tu vetsinu lidi jenz s dotacemi do zemedelstvi nesouhlasi ?

Jan Veleba: Neodpověděl jsem na dvě otázky, protože jsem neznal přesná čísla. Dal jsem e mailovou adresu. Co se Vám na tom zdá špatné.
Jinak odpovídám tak, jak jsou otázky seřazeny v počítači.
Závěrem prosím - po 80ti minutách mám další jednání (s náměstkem ministra školství - učňovské školství). Děkuji Vám za otázky a ty, na mkteré se už nedostalo, prosím o jejich přeposlání na [email protected], odpovím všem a můžeme je připojit veřejně k těmto zodpovězeným. Děkuji Vám a srdečně zdravím. Jan Veleba

 

Právě se děje

Další zprávy