České látky jdou už zase na odbyt, šaty však ne

Tomáš Fránek
8. 8. 2007 12:51
Textilnímu průmyslu pomohlo oživení německého trhu
České textilní výrobky a také technologie vítězí na zahraničních trzích. S oblečením je to už horší
České textilní výrobky a také technologie vítězí na zahraničních trzích. S oblečením je to už horší | Foto: Design centrum České republiky

Brno - V Česku se vyplácí vyrábět látky a různé textilie pro automobilový průmysl. Naopak i přes dostatek zakázek je prodělečné šít šaty.

Vyplývá to z nové analýzy Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu, vycházející z čísel za první polovinu letošního roku.

Textilnímu průmyslu totiž po loňském jednoprocentním poklesu znovu rostou tržby, a to o asi šest procent. Odvětví dominují firmy jako je Fezko Strakonice nebo Kordárna Velká nad Veličkou zaměřené především na výrobu textílií pro automobilový průmysl.

Čína vadí i nevadí

"Výsledky textilního průmyslu souvisejí s oživením evropského a zejména německého trhu. A projevuje se také platnost dohody o omezení dovozu z Číny," uvádí analytici asociace.

Po letech stagnace se navíc velmi výrazně v textilním průmyslu zvedla produktivita práce, a to téměř o osmnáct procent.

Úspěšné jsou i tuzemské patenty v tomto oboru. Linka z liberecké firmy Elmarco tak vyrábí v severoamerickém městě Lancaster ojedinělou netkanou textilii z nanovláken. Nanovlákna mají velmi malý průměr a v Lancasteru se využívají do filtrů pro dieselové motory.

Zatímco textilní průmysl odolává levné asijské konkurenci, oděvní firmy i přes existenci omezení na dovoz asijských oděvů strádají.

"Stále platí, že firmy mají relativně dost zakázek, ale cenový tlak způsobený Čínou významně snížil ekonomickou efektivnost těchto zakázek," uvedla asociace ve své analýze.

Neuvěřitelný propad

"Tržby v oděvním průmyslu poklesly o neuvěřitelných 10,3 procenta," je napsáno ve zprávě.

To potvrzuje trend z loňského roku, kdy více než polovině z 16 největších tuzemských oděvních podniků klesly tržby. Výrazný propad zaznamenal i Oděvní podnik Prostějov, který dlouhodobě žebříček s velkým náskokem vede.

Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu tvrdí, že velmi výrazný podíl na propadu hospodaření firem mají stále rostoucí ceny elektrické energie a plynu.

ČTĚTE O ELEKTŘINĚ:
Cena elektřiny domácnostem stoupne asi o sedm procent
Účet za elektřinu v červenci vyšší než o Vánocích

"Avizované zvýšení ceny elektrické energie o 14 procent v roce 2008 odčerpá sektoru dalších zhruba 450 milionů korun a dále sníží konkurenceschopnost sektoru," uvedla asociace.

Textilní a oděvní průmysl zaměstnává v Česku asi šedesát tisíc lidí, rok od roku jejich počet klesá. Jenom z oděvních firem letos odešlo přes jedenáct procent zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy