České kliniky táhnou cizince, plastika tu vyjde levněji

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 7. 2011 12:10
Levné plastické operace na českých klinikách loni přilákaly 9 tisíc zdravotních turistů.

Praha - Česká republika láká nízkou cenou plastických operací. V loňském roce kvůli tomu na zdejší kliniky přijelo 9 tisíc cizinců.

Zatím co v roce 2006 se do České republiky vydalo 6 tisíc zájemců o plastiku, v roce 2010 jich bylo již 9 tisíc. V 87 procentech případů se jednalo o ženy.

Ty si nejčastěji zaplatily zvětšení poprsí, liposukci nebo lifting obličeje, říká tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Hlavním důvodem je podle něj ekonomická krize a snaha Západoevropanů ušetřit. "Cizinci se v posledních letech začali pídit, kde by si mohli udělat plastiku při stejné kvalitě a levněji," vysvětluje Okamura.

Podle statistik britské společnosti Treatment Abroad stojí plastika prsou až 139 tisíc Kč ve Velké Británii, 83 tisíc v Německu a 65 tisíc v Česku. Toto číslo potvrzuje i Okamura s tím, že se ceny plastik v Česku během krize nijak nezměnily.

Za lifting obličeje zaplatíte na české klinice přibližně 57 tisíc korun, v Německu 95 až 167 tisíc korun, ve Španělsku 89 tisíc korun.

Zahraniční zájemci o plastiku v současné době představují jednu pětinu všech pacientů tuzemských oddělení plastické chirurgie. Nejčastěji do Česka přijíždějí klienti z Německa, Rakouska, Velké Británie a Švýcarska.

"Důvodem nejsou pouze přijatelné ceny, ale také profesionální lékařského ošetření a vynikající úroveň specialistů," stojí na stránkách portálu společnosti Royal Medical, která propaguje zdravotní turistiku v Česku.

Ve srovnání se světem máme klientů stále málo

Podle Okamury představuje zdravotní turistika odvětví s vysokým potenciálem, který zdaleka není vyčerpán.

"Klasický turista u nás stráví v průměru tři noci, u ženy, která přijede na plastiku, je to až deset nocí," uvedl pro Aktuálně.cz. S pacientem navíc často přijede zbytek rodiny, která v době operace cestuje po Česku.

Jak vyplývá z údajů Mezinárodní společnosti pro estetickou plastickou chirurgii, po celém světě cestuje zhruba 40 milionů zdravotních turistů. Nejvyhledávanějšími destinacemi jsou Thajsko a Indie.

 

Právě se děje

Další zprávy