České jahody mizí. Za pět let jich ubyla téměř polovina

ČTK ČTK
12. 6. 2013 13:51
Lidé v Česku v průměru snědí okolo tří kilogramů jahod na hlavu za rok
Jahody. Ilustrační foto
Jahody. Ilustrační foto | Foto: ISIFA/Thinkstock

Praha - Produkce jahod z českých farem se v posledních pěti letech snížila téměř o polovinu. Zatímco v roce 2008 sklidili tuzemští pěstitelé 3550 tun, loni to bylo již jen 1870 tun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Ovocnářské unie ČR.

Významná zůstává produkce jahod na zahradách. Stále více jahod se do země dováží. Z dovozu jich pochází takřka 80 procent.

Celkové plochy jahod se u profesionálních pěstitelů pohybují okolo 500 hektarů. Zahrádkáři podle kvalifikovaných odhadů pěstují jahody pro vlastní spotřebu na dalších 1300 hektarech záhonů a jejich produkce dosahuje zhruba 5000 tun ročně. Z dlouhodobého hlediska se produkce jahod ze soukromých zahrad také snižuje.

Ročně lidé v Česku v průměru snědí okolo tří kilogramů jahod na hlavu. Z toho jen pět procent spotřeby je pokryto produkcí českých farmářů, 17 procent samozásobením, z dovozu je 78 procent.

Loni bylo do země dovezeno 10 600 tun čerstvých jahod a 11 600 tun jahod zpracovaných mražením či do marmelád. Dvě třetiny dovážených čerstvých jahod pochází ze Španělska a severní Afriky. Zpracované jahody jsou z velké části původem z Číny. Schodek zahraničního obchodu s jahodami se od roku 2004 zdvojnásobil na loňských 761 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy