Exportní bance kolabují další úvěry v Rusku a Ukrajině

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
5. 9. 2013 10:45
O potížích ČEB informoval deník Insider.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státem vlastněná Česká exportní banka (ČEB) hasí dva nové problémy na východním trhu. V Rusku se soudí o 55 milionů eur (tj. zhruba 1,4 mld korun) z nespláceného úvěru na stavbu elektrárny Krasavino ve Vologodské oblasti, na Ukrajině řeší nedobytnou půjčku ve výši 15 milionů eur (cca 390 mil. Kč). Věřitelem je v tomto případě cihelna Kuzminěckij kirpičnyj zavod.

O potížích ČEB informuje ve středečním vydání deník Insider.

Kromě toho se v Rusku ČEB už dva roky snaží zachránit peníze z rizikových úvěrů, poskytnutých před krizí několika ruským sklářským firmám na nákup technologií od turnovské společnost Sklostroj. I když banka už na jaře oznámila, že jednu z těchto pohledávek ve výši 750 milionů korun se jí podařilo prodat za slušných 70 procent původní hodnoty, pořád jí z těchto obchodů hrozí miliardové ztráty.

Insider s odvoláním na informace v ruském týdeníku Premier píše, že letos v srpnu podala ČEB arbitrážní žalobu na Vologodskou oblast (leží na severovýchodě evropské části Ruska) kvůli dluhu 54,9 milionů eur. Ten zůstává nedoplacený z desetiletého úvěru, který banka v celkové výši 87 milionů eur poskytla v roce 2007 na stavbu paroplynové elektrárny ve městě Krasavino.

Elektrárnu Krasavino stavěla pro Vologodskou oblast česká stavební skupina PSG International. Šlo o první velkou energetickou stavbu českých dodovatelů po 20 letech, jež otevřela dveře k dalším podobným projektům. Sama PSG pak získala kontrakty na stavbu dalších dvou elektráren - Kurgan a Salechard.

Splácení úvěru za Krasavino zkomplikovala především krize a krach velké místní textilky, která měla být hlavním odběratelem elektrárny.

Na Ukrajině se ČEB dostala do sporu s majoritním vlastníkem cihelny. Obává se, že se místní partner pokouší vytunelovat z věřitelské firmy veškerý cenný majetek, jímž se mělo za úvěr ručit.

Komplikovaný ukrajinský případ státní České exportní banky  - čtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy