České dráhy zatím prodělávají víc než vloni

ČTK ČTK
31. 8. 2012 12:46
Zisk z osobní dopravy se zvyšuje, klesá ale zájem o nákladní dopravu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - České dráhy v pololetí prohloubily ztrátu z loňských 109 milionů na 494 milionů korun. Provozní výsledek osobního i nákladního dopravce před zdaněním a odpisy (EBITDA) zůstal zhruba na stejné úrovni s hodnotou 2,9 miliardy korun.

"Aktuální čistá ztráta skupiny ve výši 494 milionů korun je způsobena zdražením vstupů, oslabením koruny a také zvýšením úrokových nákladů. Do hospodaření se zatím také nepromítly příjmy, se kterými plán počítá až ve druhé polovině roku," říká náměstek generálního ředitele ČD pro ekonomiku Michal Nebeský.

Podle něj byla ekonomicky úspěšnější osobní doprava, které se meziročně zvýšil provozní zisk.

Nákladní doprava zastoupená společností ČD Cargo proti tomu zaznamenala meziroční pokles přepravních výkonů. To je podle Českých drah způsobené omezením průmyslové a stavební výroby a v souvislosti s menší poptávkou po černém a hnědém uhlí, koksu, železné rudě i šrotu. Naopak rostla přeprava automobilů, obilovin a potravinářských výrobků.

V loňském roce skupina Českých drah hospodařila se ziskem 491 milionů korun, po předchozí ztrátě 980,7 milionu korun.

Na pozitivním výsledku skupiny se tehdy podílel především prodej řízení provozu Správě železniční dopravní cesty, na níž České dráhy vydělaly 256 milionů korun a prodej dalšího majetku.

 

Právě se děje

Další zprávy