České dráhy za miliardu korun vylepší 150 vagónů

Petr Jemelka Petr Jemelka, jem
6. 1. 2010 16:05
Modernizací by mělo projít během příštích let tisíc vagonů.
Pohodlných vagónů bude více, slibují České dráhy
Pohodlných vagónů bude více, slibují České dráhy | Foto: České dráhy

Praha - České dráhy oznámily, že se letos chystají investovat nejméně miliardu korun do revitalizace vozového parku.

V letošním roce by mělo omlazovací kůrou projít 150 vagonů. Cena rekonstrukce jednoho vagónu se pohybuje od tří do patnácti milionů korun. Finančně náročnější jsou samozřejmě zásahy do technického vybavení, například montáž klimatizace. Tu si užijí pasažéři v expresních vlacích.

Koncepci obnovy vozidlového parku, která počítá do roku 2015 s modernizací stovek rychlíkových vagónů, v prosinci schválila dozorčí rada Českých drah.

V současné době se připravují výběrová řízení. S pracemi by se mělo začít na jaře. "Půjde především o přečalounění sedáků, výměnu koženky za příjemnější textilní potahy, výměnu podlah, opravu oken a WC nebo obnovu vnitřních stěn," vysvětluje náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Antonín Blažek 

Soupravy EuroCity se dočkají výraznější modernizace. Vagóny dostanou nové nástupní dveře ovládané tlačítky a za jízdy blokované proti otevření, nový interiér s pohodlnějšími, látkou potaženými sedačkami, přestavěn bude systém WC a dosazen bude audiovizuální informační systém.

Podívejte se, jak budou modernizované vagóny vypadat:

 

Právě se děje

Další zprávy