České dráhy vloni rekordně utrácely za vagony

Radek Pecák Radek Pecák
12. 1. 2012 9:56
Zakázky se týkaly jak nákupu nových vozů, tak rekonstrukcí stávajících
I takto můžou po rekonstrukci vypadat uvnitř vozy Českých drah
I takto můžou po rekonstrukci vypadat uvnitř vozy Českých drah | Foto: České dráhy

Praha - Kontrakty na rekonstrukci a nákup nových vagonů v hodnotě přes 11 miliard korun uzavřely vloni České dráhy. Podle tiskové zprávy ČD jde celkem o sedm sedm kontrakttů.

Loňský objem kontraktů na modernizaci vlakových souprav je historicky nejvyšší. Loňské číslo překonaly dráhy o dvě miliardy a předloňské o čtyři miliardy.¨

Loňské kontrakty představují dohromady dodávku 345 jednotlivých vozů, z nichž část bude do provozu uvedena již letos. Dvě třetiny z uvedeného počtu jsou zcela nové vagony.

Zakázky šly i na Slovensko a do Polska 

"V roce 2011 pokračoval také trend větší diferenciace dodavatelů Českých drah v oblasti dodávek nových a modernizace stávajících vozidel. Na 7 kontraktech se podílí 6 různých partnerů, pokud bychom spojili jednotlivé dceřiné firmy holdingu Škoda Transportation, pak jde o 5 různých partnerů. Jsou jimi Škoda Vagonka, Pars nova, Pesa Bydgoszcz, Siemens, ŽOS Trnava a ÖBB," uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Největší zakázku na vozy Viaggo Comfort za bezmála pět miliard korun získal Siemens, dvoumiliardový tendr byl nakonec přidělen polské firmě PESA Bydgoszcz a dvě zakázky za dohromady také dvě miliardy korun má Škoda Vagonka. Jednu ze zakázek dostaly i slovenské ŽOS Trnava.

České dráhy podle něho  budou pokračovat v obnově vozidlového parku i v roce 2012. "V současné době probíhá především několik výběrových řízení na modernizaci více než 150 klasických železničních vozů z přelomu 80. a 90. let pro dálkové i regionální vlaky," dodal mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy