České dráhy rozdají slevy, pomůže jim rekonstrukce D1

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
16. 4. 2013 15:00
Šedesátikorunové slevy mají do vlaků přilákat motoristy i cestující z autobusů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

* Upřesnili jsme informaci o nemožnosti využít slevu na jízdenku z e-shopu

Praha - České dráhy vymyslely další způsob, jak přilákat nové cestující do vlaků. Do karet jim tentokrát hraje začátek dlouho odkládané obří rekonstrukce dálnice D1.

Od středy začnou České dráhy v Praze a Brně rozdávat šedesátikorunové slevy na cesty mezi oběma městy. Voucher mohou lidé uplatnit v kterékoliv pokladně Českých drah do 30. června 2013.

Dráhy touto kampaní chtějí motivovat motoristy i cestující autobusů k jízdě pravidelnými vlaky včetně D1 Expressů, které zavedly jako marketingově nejviditelnější alternativu v souvislosti s rekonstrukcí dálnice.

"D1 Expressy jsme zavedli již loni, aby si na ně cestující zvykli. Jejich obsazenost postupně roste a dnes dosahuje v průměru 40 procent, ve špičkách 50 až 60 procent," říká Jiří Ješeta, ředitel odboru dálkové a mezinárodní dopravy Českých drah.

Na Florenci proti Jančurovi

Promotéři Českých drah budou v Praze rozdávat slevy u stanice metra Florenc, v Brně pak u hlavního vlakového nádraží. Nová akce tak míří i proti společnosti Student Agency Radima Jančury - její žluté autobusy mají stanoviště v těsné blízkosti těchto míst.

Poukázky na šedesátikorunové slevy plánují České dráhy rozdávat v těchto termínech od 17. do 19. dubna, od 21. do 26. dubna, od 28. do 30. dubna a od 2. do 3. května vždy mezi 12. a 18. hodinou.

Sleva i pro stálé zákazníky

Šedesátikorunová sleva má přitom platit pro libovolnou jízdenku na trase Praha-Brno nebo Brno-Praha. Paradoxně ji tedy mohou využít i lidé, kteří už nyní s Českými drahami pravidelně jezdí a kupují si zlevněné jízdné na In-kartu. Mluvčí Českých drah Radek Joklík však upřesňuje, že slevu půjde uplatnit jen při nákupu u pokladny, nikoliv v e-shopu.

Základní jízdné jednosměrné jízdenky na trase Brno-Praha vyjde u Českých drah beze slev na 210 korun, stejnou základní cenu mají na této trase i autobusy Student Agency. V praxi však základní cena Českých drah činí 200 korun, protože státní podnik nabízí speciální dlouhodobé slevy na vybraných trasách (tam, kde vlakům konkurují právě Jančurovy autobusy).

Pro pravidelné cestující pak nyní činí základní cena ve vlaku 170 korun (s In-kartou), v autobuse Student Agency 165 korun (s takzvanou kreditovou jízdenkou).

Pokud si cestující zakoupí jízdenku Českých drah s několikadenním předstihem přes internet, může ji mezi Prahou a Brnem získat od 180 korun, s In-kartou od 150 korun. Na tyto jízdenky se ale případná šedesátikorunová sleva vztahovat nebude.

Autobus z centra Prahy má do centra Brna podle jízdního řádu dojet za dvě a půl hodiny, vlak je jen o pět až deset minut pomalejší.

Fotoreportáž: Jak objet kolony na D1? Vyzkoušeli jsme objížďky

 

Právě se děje

Další zprávy