České dráhy opraví 58 vagónů. Budou na vás mluvit

Ekonomika Ekonomika
29. 3. 2010 12:09
Státní železniční společnost se pustí do opravy vagónů pro mezinárodní dopravu
Modernizovaný vagon Českých drah
Modernizovaný vagon Českých drah | Foto: České dráhy

Praha - České dráhy zmodernizují 58 vagónů pro dálkovou dopravu za 900 milionů korun.

Dráhy rovněž vypsaly novu soutěž na modernizaci 19 lokomotiv, kterým se v železničářské hantýrce říká "brejlovec".

Státní železnice už dříve oznámila, že letos hodlá vypsat výběrové řízené na dodávku či modernizaci vlaků v hodnotě 16 miliard korun.

"Vedle klimatizace a dosazení nových toalet s uzavřeným systémem projde omlazovací kúrou také interiér vozů, který bude nově laděn ve firemních barvách. Dosazen bude elektronický audiovizuální informační systém, který bude cestující informovat o trase vlaku a nejbližších zastávkách," uvedl pro agenturu ČTK náměstek generálního ředitele Českých drah Antonín Blažek. Ve vozech druhé třídy budou instalovány elektrické zásuvky (230 V) pro napájení počítačů, dodal.

Další nové vlaky dorazí později

Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského se modernizace týká vozů první i druhé třídy, které ČD nyní využívají ve vlacích EuroCity a InterCity z Prahy do Vídně, do Bratislavy, do Žiliny, do Břeclavi a Brna nebo do Bohumína a mezi Bohumínem a Břeclaví. První z modernizovaných vozů mají být nasazeny do provozu již v zimě 2010/2011, upřesnil mluvčí.

V dalších měsících by se pak postupně na české železnici mělo objevit jedenáct nových pantografů City Elefant, 78 opravených rychlíkových vagonů nebo 46 krajských motoráků Regionova. V dalších letech by měly na české koleje přibýt například nízkopodlažní motorové vozy pro rychlost až 120 km/h, nízkopodlažní soupravy pro regionální dopravu nebo pantografy pro rychlost až 160 km/h.

Finanční prostředky vynaložené na zrychlenou modernizaci svých vlaků hodlají České dráhy zaplatit z bankovních úvěrů, emisí dluhopisů, z fondů Evropské unie nebo formou leasingu.

Brejlovec, lokomotiva, kterou budou ČD modernizovat
Brejlovec, lokomotiva, kterou budou ČD modernizovat | Foto: Aktuálně.cz

Průměrné stáří vlakových souprav již překročilo 26 let. Některé vlaky se Českem prohánějí už půl století.

Také lokomotivy "brejlovec", s jejichž modernizací dráhy počítají, patří k pamětníkům socialistického provozu. Tyto dieselové stroje jezdí dodnes po tratích, které nejsou elektrifikovány. Mají mezi železničními fandy své příznivce, kteří dokonce založili jejich klub. Jejich první modelové řady se vyráběly v už neexistují firmě ČKD Lokomotivka.

 

Právě se děje

Další zprávy