České dráhy nasazují proti Jančurovi stevardky

Ekonomika Ekonomika
31. 8. 2011 13:30
Na trati Praha-Ostrava začne konkurečnní souboj státního a soukromého dopravce
Souboj začíná: Jančurův RegioJet versus státní České dráhy. Úsměvů ve vlacích přibude.
Souboj začíná: Jančurův RegioJet versus státní České dráhy. Úsměvů ve vlacích přibude. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Konkurence funguje. České dráhy pouhých pár dní předtím, než na trati Praha-Ostrava dostanou prvního skutečného soupeře v rychlíkových spojích v podobě žlutých vlaků RegioJet, ohlásily zlepšení svých služeb.

Mezi Prahou a Ostravou budou v šestnácti dálkových spojích obsluhovat cestující první třídy stevardky. K dispozici bude denní tisk a nápoj zdarma.

Od zítřka (1. září) se stevardky objeví ve všech dálkových spojích kategorie EC, IC a Ex, které jedou z Prahy do Ostravy nebo opačně.

"Chceme ale ve vybraných spojích zkvalitnit také gastronomické služby. Kromě jídelních vozů budeme postupně rozšiřovat prodej občerstvení z minibarů přímo na místo a ve vlacích Pendolino nabídneme denní tisk a vodu zdarma i cestujícím ve druhé třídě," uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Místenka zadarmo

Se službou stevardek se České dráhy inspirovaly u konkurenčního RegioJet, kde budou o cestující pečovat podobně jako v autobusech mateřské Student Agency.

Ve vlacích RegioJet bude mít každý vagon přidělený jednu stevardku. "U nás to není luxusní záležitost pro cestující v první třídě, ale běžná záležitost," komentuje mluvčí společnosti Student Agency Aleš Ondrůj.

Jako další výhodu provozovatel spojů RegioJet zdůrazňuje, že v jejich vlacích si cestující nebudou muset připlácet za místo, které budou mít garantované. U Českých drah stojí místenka 200 Kč v případě SC Pendolino a 70 Kč u spojů první a druhé třídy.

Pendolino je nejrychlejší

Blažek ale za základní výhodu Českých drah v boji s konkurencí označil rychlost. "Primární je, že cestujícím garantujeme kvalitní vozy a u vlaků SC Pendolino bezkonkurenčně nejkratší jízdní dobu," dodal.

V září zažije tuzemská železnice vlastně historickou chvíli. Poprvé na rychlíkových tratích začnou státní ČD soupeřit se soukromou konkurencí. Vlaky dopravce RegioJet podnikatele Radima Jančury vyjedou na trasu Havířov-Ostrava-Praha.

V první fázi jako pětivozové soupravy s celkovou kapacitou cca 240 míst k sezení. RegioJet slibuje větší cestovní komfort než státní dráhy, například klimatizaci, připojení k 230V a wi-fi.

RegioJet slibuje v příštích dnech spustit internetový prodej jízdenek.

 

Právě se děje

Další zprávy