České banky by přežily i krizové scénáře, zjistila ČNB

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 6. 2011 10:56
Bankovní systém v Česku je stabilní, jedným rizikem by mohly být záložny
ČNB testovala zdraví finančního sektoru.
ČNB testovala zdraví finančního sektoru. | Foto: Reuters

Praha - České banky jsou stabilní a potíže jim nehrozí. Tedy alespoň v případě, že znenadání nezačne prudce padat hrubý domácí produkt nebo nezkrachují tři největší dlužníci každé z bank. Ve zprávě o stabilitě finančního sektoru v Česku to uvedla Česká národní banka.

"Pro stabilitu finančního systému je klíčové, aby domácí finanční instituce udržovaly kapitálové i likviditní polštáře vytvořené v době krize. Vysoké výplaty dividend ze zadržených zisků minulých let, které by snížily kapitálový polštář, by se mohly stát rizikem pro bankovní sektor v nejbližším období," uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Situace v eurozóně ani vývoj v domácí ekonomice podle něj zatím nedávají důvody k optimistickému výhledu, že krize už skončila.

Za potenciální riziko označila Česká národní banka vývoj v sektoru družstevních záložen, v nichž se v posledních třech letech téměř ztrojnásobil objem klientských vkladů.

"Zároveň však tento segment oproti bankovnímu sektoru vykazuje dvojnásobný podíl klientských úvěrů v selhání," varuje banka ve zprávě.

ČNB podrobila bankovní systém v Česku testování podle tří scénářů - kromě základního, který považuje centrální banka za nejpravděpodobnější, zjišťovala odolnost bank i v případě asymetrického vývoje a obnovené recese, které počítají s výrazným propadem ekonomické aktivity a nepříznivým vývojem na finančních trzích.

"Banky i pojišťovny jsou podle výsledků zátěžových testů odolné vůči relevantním rizikům, a to i přes výrazně konzervativní nastavení obou zátěžových scénářů. Důvodem je nejen vysoký výchozí kapitálový polštář, ale i schopnost generovat výnosy v průběhu nepříznivého scénáře," shrnula banka.

 

Právě se děje

Další zprávy