České automobilky znovu překonají rekord, čeká Jahn

Radek Pecák Radek Pecák
4. 6. 2012 15:30
Automobilovému průmyslu pomáhají k úspěchu dobré produkty i moderní továrny

Praha - Tuzemský automobilový průmysl vloni dosáhl rekordní výroby přes 1,2 milionu vozů a prezident Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) Martin Jahn očekává další dobrý rok.

"Jsem optimista a myslím si, že výroba motorových vozidel v České republice vykáže i letos další nárůst," řekl Jahn na výroční tiskové konferenci AutoSAP.

"Předpokládám, že tuto hranici zdolá samotná výroba osobních aut díky společnému výsledku Škoda-Auto, Hyundai Motor Company Nošovice a TPCA Kolín," dodal Jahn.

Jahn je optimistou navzdory tomu, že výroba osobních aut v Evropské unii letos s velkou pravděpodobností o několik procent klesne.

"Je to díky dobrému portfoliu výrobků a rovněž díky relativně moderním provozům, v nichž se auta v Česku vyrábějí," říká prezident Jahn.

Produktivita v autoprůmyslu je dvojnásobná

Také produktivita práce je na velmi dobré úrovni, zejména ve srovnání s ostatními tuzemskými průmyslovými firmami.

Ze statistiky AutoSAP totiž vyplývá, že zatímco počet zaměstnanců ve firmách sdružení byl z celkového objemu tuzemských průmyslových firem 11,1 procenta, tržby automobilových firem vytvořily 22,3 procenta objemu průmyslové produkce.

Pozitivním trendem je podle Jahna rovněž loňský nárůst exportu do mimoevropských zemí asi o jednu třetinu.

"I když stále jsou a budou našimi hlavními zákazníky země EU, kam směřuje přes 80 procent dodávek, začíná se náš vývoz diverzifikovat. A to je dobrý signál, protože právě v mimoevropských zemích je největší růstový potenciál," uvedl prezident sdružení Martin Jahn.

Jahn přesto vidí rizika, která mohou v budoucnosti další růst tuzemského autoprůmyslu ohrozit.

"Je to samozřejmě celková situace v eurozóně, dále nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a konečně i absence rozhodnutí o tom, který z ekologických pohonů bude v rámci Evropské unie preferován. Zatím se jednu chvíli podporoval líh, a tudíž palivo E85, v jiný okamžik stlačený zemní plyn C a pak zase elektromobily," stýská si Jahn.

Podívejte se, jak se dělají auta Hyundai v Nošovicích: 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Prodej aut.

 

Právě se děje

Další zprávy